am un pamant pe care nu am acte si il stapanesc de mult timp....la-m platit la primarie pana acum 2 ani...am doar un act de inchiriere pe el si cnv.a vrut sa il ia si de la tribunal am acte precu la respins pe acesta care ma dat in judecata ......ce pot sa fac sa intru in posesia lui cum sa procedez??????
In situatia in care nu detineti titlu de proprietate,mai mult aveti numai act de inchiriere,pe cale de consecinta nu sunteti proprietar asupra terenului
Verificati cine figureaza drept proprietar al terenului si eventual desfasurati demersuri pentru achizitionarea acestuia cu incheierea de forme legale
Va puteti adresa instantei in vederea atribuirii dreptului real de proprietate prin uzucpiune.
Prin uzucapiune (sau prescripta achizitiva), este modul de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neîntreruptă a bunului şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.
In noul Cod civil, exista doua modalitati de dobandire a bunurilor imobiliare prin posesie;
- uzucapiunea tabulara ( cand drepturile unei persoane au fost inscrise in cartea funciara , fara temei legitim, daca timp de 5 ani aceasta posesie a fost una neviciata, dreptul acestei persoane nu mai poate fi contestat);
- uzucapiunea extratratabulara cand o persoana poseda timp de 10 ani o proprietate imobiliara , isi va putea inscrie dreptul in cartea funciara , in temeiul uzucapiunii, insa in anumite conditii( Art. 930-934 Noul Cod civil)
Uzucapiune
ContSters290573
Buna ziua
Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune?
MadalinaAb
Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)