avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea de 30 de ani in Noul Cod Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea de 30 de ani in Noul Cod Civil

In noul cod civil mai exista institutia uzucapiunii de 30 de ani?
Nu am gasit nici o dispozitie in acest sens. Si nici prescriptia achizitiva de 30 de ani.
Prescriptie achizitiva=uzucapiune. ;)

Se pare ca uzucapiunea de 30 de ani nu a mai fost "retinuta" in noua reglementare (Noul Cod Civil). ;)


Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
luiza2008, utilizator
Nu mai exista uzucapiunea de de 30 de ani in Noul Cod civil, exista in schimb alte doua modalitati de dobandire a bunurilor imobiliare prin posesie , respectiv uzucapiunea tabulara ( cand drepturile unei persoane au fost inscrise in cartea funciara , fara temei legitim, daca timp de 5 ani aceasta posesie a fost una neviciata, dreptul acestei persoane nu mai poate fi contestat) si uzucapiunea extratratabulara( cand o persoana poseda timp de 10 ani o proprietate imobiliara , isi va putea inscrie dreptul in cartea funciara , in temeiul uzucapiunii, insa in anumite conditii( Art. 930-934 Noul Cod civil)
Si atunci daca potrivit Noului Cod Civil nu mai exista reglementarea institutiei uzucapiunii de lunga durata ( 30 de ani) , cum poate cineva sa solicite dobandirea unei proprietăţii prin uzucapiune daca posesia a fost utila, neintrerupta, publica, netulburata si sub nume de proprietar timp de 45 de ani. Si inainte de acestia si antecesorii au lucrat terenul (pt. ca de un teren este vorba) in aceleasi conditii.
Precizez ca ultima inscriere in Cf s-ar putea sa fie 1930 si ceva, nu stiu sigur. Poate mai demult :">
Ma intereseaza sa stiu daca in instanta se folosesc aceleasi probe ca si pana acuma ( adica pana la intrarea in vigoare a noii reglementeri) , adica martori in varsta si expertiza topo. Desigur daca actiunea se promoveaza dupa 1 octombrie 2011.
In privinta termenului ar trebui sa se dovedeasca ca au trecut cel putin 10 ani in conditiile mai sus aratate? .......???
Corect, insa pentru toate posesiile incepute sub legea actuala si pentru toate imobilele neinscrise in carti funciare, legea actuala este inca aplicabila. Asa rezulta din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a noului Cod Civil:
Art. 82. - Dispoziţiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărţi funciare, rămân aplicabile dispoziţiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.


Adaugire
@uttzza
Nu trebuie sa se dovedeasca ca au trecut 10 ani de la decesul / renuntarea proprietarului tabular, ci aveti aceleasi optiuni ca pana acum - uzucapiunea de 30 de ani. Noua reglementare nu schimba situatia dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
eumarian, utilizator
@eumarian
Multumesc. Sa inteleg ca daca introduc actiune in instanta dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil sunt aplicabile dispozitiile actuale, ma rog cele de la inceperea posesiei (tot actuale, deoarece nu s-au schimbat atatia ani).

Alte discuții în legătură

Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Ana Maria Coman Ana Maria Coman In momentul de fata, formularea unei cereri privind dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, se intemeiaza pe dispozitiile vechiului cod civil? In ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea extratabularã ContSters4579 ContSters4579 Art. 930 Uzucapiunea extratabulară (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în ... (vezi toată discuția)