avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

In momentul de fata, formularea unei cereri privind dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, se intemeiaza pe dispozitiile vechiului cod civil? In noul cod civil, ar trebui ca o cerere pentru dobandirea acestui drept prin uzucapiune sa se faca dupa 5 ani, respectiv 10 ani de la intrarea in vigoare a n.c.c. S-a confruntat cineva cu o astfel de problema. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana Maria Coman , Avocat 23:45, 24 Martie 2014
pentru cazurile in care posesia a inceput in timpul in care era in vigoare vcc se aplica dispozitiile vcc

art 82 legea 71/2011
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
thad92, utilizator
multumesc!

Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.


Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Daca s-a inceput posesiunea pe vechea lege se va aplica legea veche.

Daca va ajuta noua lege dar calculati termenul de cand a intrat in vigoare noua lege si va ajuta va puteti folosi de noua lege dar nu cred ca va va ajuta deoarece a trecut prea putin timp.
Reclamantul are dreptul de a stabili legea aplicabila dar in conditiile legii...
posesia a inceput in anul 1970...prin urmare, sunt aplicabile dispozitiile vechiului cod civil...multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea aplicabila unei actiuni in uzucapiune cezarad cezarad Doresc sa va intreb daca in cazul introducerii unei actiuni in uzucapiune, legea aplicabila este vechea sau noua legislatie civila? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Uzucapiune-durata dosar ContSters294495 ContSters294495 Cat timp dureaza un proces si care sunt pasi de urmat. Va multumesc! :) (vezi toată discuția)