avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatie de crestere copil in urmatoarea conditie:
-pana in 17 iulie am lucrat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Din 17 iulie si pana in 29 august nu am avut fost angajata. Pe 30-31 august , 01 septembrie am fost ziliera cu plata declarata la stat (trecuta in registru de zilier), iar incepand cu 3 septembrie contract de munca la 2 societati cu cate 4 ore, perioada nedeterminata.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:21, 17 Septembrie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasetrii copilului sa aveti venituri provenite din salarii, activitati independente sau agricole sau periaoade asimilate (eleva sau studenta la zi, somer indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Perioadele care care le-ati spus dvs. sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Chiar daca ati avut intreruperi in aceasta perioada sunt admise si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Multumesc de raspuns.
"(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2). "


In aceste conditii lunile iulie si septembrie se incadreaza la fractiune de luna conform pct.(2) (mai mult de jumatate din zilele lucratoare), iar august (desi s-a platit impozit pt 2 zile) se incadreaza la pct. (3)
In ce ar consta aceasta termenul "exceptie". Sunt impuse anumite conditii?
1. Adica prin exceptie de la alin. (2) se admite ca fractiunile de luna sa fie mai mici decat jumatate din zilele lucratoare ale lunii dar aceasta exceptie este valabila numai pentru maximum 3 luni din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

2. Ati inteles foarte bine textele de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil prima luna incompleta Georgiana177 Georgiana177 Buna ziua, as avea urmatoarea nelamurire: m-am angajat in august (20-25 ale lunii)iar 12 luni ar insemna iulie sau august? Se calculeaza si luna august pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil perioada muncita nuta-vladoi nuta-vladoi pot beneficia de indemnizatia prntru cresterea copilului in urmatoarea situatie? copilul sa nascut in 05 08 2013 -in perioada 24.09.2012 pana 05.10.2012 am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului szasza szasza BUNA ZIUA Am o intrebare privind ICC, sunt insarcinata si trebuie sa nasc in mai 2012 voi beneficia de indemnizatie daca am fost 3 zile in august 2011 si 3 ... (vezi toată discuția)