pot beneficia de indemnizatia prntru cresterea copilului in urmatoarea situatie?
copilul sa nascut in 05 08 2013
-in perioada 24.09.2012 pana 05.10.2012 am lucrat la firma X (figurez ca si zilier desi mi sa spus ca mi se va face contract de munca)
- din 09.10. 2012 pana in prezent la firma Y (cu acte in regula)
va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns (pozitiv sau negativ).
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din slarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemniat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. Deoarece ati nascut in august cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt septembrie 2012 - august 2013.
3. Venitul din activitatea de zilier nu fac parte din veniturile aratate de mine mai sus (v. pct.1).
4. Asadar nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC din cauza ca in luna septembrie 2012 nu ati avut venituri care sa va permita aceasta.
daca inloc de statutul de zilier de la prima firma unde am lucrat din 24.09.2012 pana 05.10.2012 mi s-ar fi facut contract de munca m-asi fi incadrat in cerintele legii? intreb asta pt ca am inteles ca se calculeaza luna intreaga si daca ai o fractiune muncita in acea luna.
daca e asa, intentionez sa cer daune suma de 17400 (reprezentand cuantumul alocatiei pe doi ani ), suma de care nu pot beneficia din cauza ca firma nu mi-a facut contract de munca
1. Daca ati fi avut c.i.m., atunci ati fi beneficiat de indemniizatia pentru CCC.
2. In calculul celor 12 luni se iau in calcul si fractiunile luna .
Art.4 din OUG nr.111/2010:
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
.....
3. Cand ati desfasurat activitatea de zilier , de ce nu ati solicitat sa vi se incheie un raport de munac?
cand am lucrat ca zilier, defapt credeam ca am contract de munca... eu m-am prezentat la locul de munca in urma unui anunt unde scria ca sa cauta muncitori si se angajeaza cu contract de munca.
asta e si motivul pentru care vreau sa ma asigur ca daca asi fi avut contract de munca asi fi beneficiat de CCC, pentru ca daca este asa, intentionez sa cer in instanta daune.