avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajata vrea sa ramana insarcinata - intrerupere de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajata vrea sa ramana insarcinata - intrerupere de 2-3 luni

Avem o angajata care doreste incetarea raportului de munca. Doreste sa ramana insarcinata (inca nu e) si estimeaza ca va avea o intrerupere de vreo 2-3 luni intre cele 2 locuri de munca. Stiu ca in perioada aceasta ar putea sa isi faca un contract de asigurat: pensii/sanatate, insa sunt luate in considerare aceste contracte la stabilirea indemnizatiei pt crestere copil?? Sau nu poate fi reconstituita perioada aceasta decat printr-un alt contract de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:09, 30 Ianuarie 2013
Nu trebuie sa aiba intrerupere in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului. In acea perioada trebuie aiba venituri impozabile, somaj.
Am inteles! Asa stiam si eu dar cineva mi-a ridicat aceasta problema: daca se poate altfel reconstitui o perioada anterioara nasterii copilului, altfel decat prin contract de munca, astfel incat salariata sa beneficieze de indemnizatie CC. Stiam de asemenea ca indemnizatia crestere copil se acorda din fondul de pensii si atunci ma gandeam daca nu cumva contractul de asigurat e suficient. Acum am si citit ca beneficiaza de ICC salariatii care "au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit " Deci e exclus contractul de asigurat la pensii... Multumes frumos!
1. Plata contributiilor la pensie si sanatate nu ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Indemnizatia pentru CCC nu se plateste din fondurile de pensii, nu are nici o legatura cu acesta.

3. Singura conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului este sa beneficiezi de venituri profesionale impozabile sau de perioade asimilate acestora (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
Buna ziua ,
Sunt o viitoare mamica care v-a naste in luna Mai 2013.
As dori sa ma lamuriti si pe mine cu acesata indemnizatie de crestere a copilului in ceea ce priveste cazul meu.
Am lucrat la o societate 7 ani fara intrerupere pana in 01.09.2012 ,data la care nu stiam ca sunt gravida , insa din 24.09.2012 ,adica trei saptamani mai tarziu ,mi-am redeschis un nou ctr. de munca . Avand in vedere acesta mica perioada de intrerupere in munca ,pot beneficia de aceasta indemnizatie pentru cresterea copilului desi lunar am contribuit catre stat cu toate taxele si impozitele platite celor 12 luni de care am nevoie pana la cresterea copilului ?

Cu respect ,
Alina
1. Asa cum spuneam mai sus, intr-un raspuns, plata contributiilor si a impozitului nu are nici o relevanta pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Daca veti naste in mai 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt iunie 2012 - mai 2013, luni in care trebuie sa aveti venituri din salarii si concediu de maternitate (sau alte concedii medicale).

3. Daca singura intrerupere este cea intre 1 - 24.09.2012 atunci veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece sunt permise si fractiunile de luna, in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie? danutza2122 danutza2122 Am fost in crestere copil 2 ani,m-am intors la munca si am primit preaviz de 20 zile.M-am angajat la 1 zi dupa ce am terminat preavizul ( am o luna de zile in ... (vezi toată discuția)
Sotia mea poate beneficia de concediu pt cresterea copilului? Alinf Alinf Sotia mea a avut intrerupere pe cartea de munca.La noul loc de munca s-a angajat din 9 noiembrie 2011, ulterior a ramas insarcinata si copilul e preconizat sa ... (vezi toată discuția)