avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale concesiuni si inchirieri.
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

concesiuni si inchirieri.

in evidenta Primariei unde lucrez, exista in derulare contracte de inchiriere si concesiune, contracte de asociere in participatiune.
am mai multe intrebari;
1.ce fel de venituri sunt chiriile provenite din aceste contracte?
2.cum se pot recupera creantele datorate din neachitarea acestor chirii si redevente emanate din obligatiile contractuale?
3.se pot emite titluri executorii şi somaţii aşa cum prevede OG.92/2003, privind Codul de Procedură fiscală, pentru a merge pe executarea silită prevăzută de această OG?
Momentan sunt pe rol mai multe debite de recuperat şi din diverse discuţii cu personal din domeniu juridic nu ştim exact forma de recuperare a acestor creanţe. dacă sunt fiscale e mai simplu pentru că le considerăm obligaţii fiscale, dacă nu? cum să procedey.
vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 12:02, 18 Septembrie 2012
1. Veniturile din chirii si concesiuni sunt venituri nefiscale/ venituri din proprietate( capitol 30.02, subcapitol 30.02.05 ):
[ link extern ]
Clasificatia indicatorilor privind bugetele locale – venituri anexa 2 :
[ link extern ]

2. Tot dvs trebuie sa recuperati dar procedura de executare este alta decat la creantele fiscale : trebuie actionat in instanta si in baza hotararii judecatoresti dvs trebuie sa continuati procedura de recuperare a creantelor.(sau prin executor judecatoresc)

Conform art 1 din codul de procedura fiscala , alin 4 – care a fost intodus prin OG 29/2011- M.Of. 626/2.09.2011 si modificat prin OUG 47/2012- M.Of. 635/6.09.2012
(4)Prezentul cod nu se aplică pentru administrarea creanţelor datorate bugetului general consolidat rezultate din raporturi juridice contractuale, cu excepţia redevenţelor miniere, a redevenţelor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului.

Conform art 136 din codul de procedura fiscala : - organele de executare silita :
(3)Creanţele bugetare care se încasează, se administrează, se contabilizează şi se utilizează de instituţiile publice, provenite din venituri proprii şi cele rezultate din raporturi juridice contractuale, precum şi creanţele care se încasează, se administrează, se contabilizează şi se utilizează de Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., provenite din fondurile alocate de la bugetul de stat, se execută prin organe proprii, acestea fiind abilitate să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura de executare silită, potrivit prevederilor prezentului cod.


Inceperea executarii silite in cazul creantelor rezultate din raporturi contractuale :

Art. 141: Titlul executoriu şi condiţiile pentru începerea executării silite
(1^2)Executarea silită a creanţelor bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale se efectuează în baza hotărârii judecătoreşti sau a altui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.( la data 17-sep-2011 Art. 141, alin. (1^1) din titlul VIII, capitolul VIII, sectiunea 1 completat de Art. I, punctul 63. din Ordonanta 29/2011 )

3. In baza hotararii judecatoresti care constituie titlu executoriu dvs puteti continua procedura de executare silita fara sa mai emiteti somatie si titlu executoriu.

Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
carmen01011958, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot gasi ce fel de creanta este chiria in baza unui contract de inchiriere cu o primarie? este creanta fiscala ? glo glo am incheiat un contract cu o primarie . vreau sa stiu unde gasesc reglementarea ca chiria nu este creanta fiscala ? exista un anume tratat care defineste caci ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a creantelor izvorate din contracte de concesiuni Flori14 Flori14 Care este procedura de executare silita a creantelor izvorate din contractele de concesiuni? Aceste creante sunt venituri ele bugetului local dar nu sunt ... (vezi toată discuția)
Concesiune Este concesiunea o creanta fiscala?
Unde pot gasi jurisprudenta in acest sens? (vezi toată discuția)