Doresc sa stiu ce articol sau articole din noul Cod civil sau Cod de procedura civila, fac referire la posibilitatea daca intr-un act de vanzare cumparare nu sunt mentionate boxa apartamentului, o dependinta, si o camera la pod ce are ca sarcina trecerea prin ea la restul de pod al cladirii pentru ceilalti coproprietari, toate aceste spatii avand intrari separate de apartamentul instrainat, aceste spatii se pot considera ca fiind instrainate cu locuinta si terenul aferent acesteia.
Mentionez ca in actul de vanzare se arata ca sunt ,,instrainate locuinta din corpul de cladire A compusa din doua camere doua holuri bucatarie baie si 1/2 dintr-o alta camera precum si terenul aferent,, Toate aceste incaperi de care se face vorbire in actul de vanzare aflandu-se la parter. Ca titlu de proprietate al vanzatorului sunt doua sentinte una de partajare al imobilului data de Judecatorie si una de respingere al recursului data de Tribunal prin care este mentinuta hotararea Judecatorie. Cele doua sentinte sunt mai vechi de 30 de ani, iar vanzarea s-a facut acum 20 de ani.
In afara ce sunteti posesor de buna credinta si ati folosit spre a fi proprietar cu contract de vanzare, si dependinte sunt incadrate in aceasta posesia pacifica, e clar ce nu veti avea probleme de titlu cu tot ce nu sunt inregistrate la CF. Puteti sa cer o modificare in acest sens la CF ca se cuprinda toate anexele.. In ceea ce privest drept de servitute pentru ceilalti proprietari, avand si ei trecerea independenta, imaginez ce daca puneti o impiedicare la trecere pe acolo nu se intample nimic. Trebui antai sa analizez daca servitute de trecere este sau nu vizibila, permanent, adica de mai mult de zece ani (art. 619 NCC) sau exista un titlu la ei in documentatia respectiva, s.a.m.d. dar nu cred ce exista. Mai mult noul Cod civil (NCC) se refera la acces la utilitati si alte dependente obligand pe dv la trecerea daca ar fi foarte costisitoare alte cale de acces (art. 621 NCC) si e aplicabil ca cod civil nou la viitor (art. 6), Referitor la anumite articole al noului si vechiului cod civil sunt niste norme de drept transitori pe care in ceea ce priveste posesia neintrerupta sau prescriptia sunt aplicabile norme vechiului cod civil. Putine diferente cu cele al noului, art 928-939 NCC. Art. 82 Legea 71/2011 de punere in aplicare NCC dispune ce posesia noua este doar pentru posesiile incepute dupa intrarea in vigoare al noului cod civil, desi trebui sa va duceti la vechiul cod civil, astfel ce sunt aplicabile arts. 1895 si uu.: Art. 1895. Cel ce castiga cu buna-credinta si printr-o justa cauza un nemiscator determinat va prescrie proprietatea aceluia prin zece ani, daca adevaratul proprietar locuieste in circumscriptia tribunalului judetean unde se afla nemiscatorul, si prin douazeci de ani daca locuieste afara din acea circumscriptie. Art. 1898. Buna-credinta este credinta posesorului ca, cel de la care a dobandit imobilul, avea toate insusirile cerute de lege spre a-i putea transmite proprietatea. Este destul ca buna-credinta sa fi existat in momentul castigarii imobilului. Art. 1899. Justa cauza trebuie sa fie totdeauna probata de cel ce invoca prescriptia de 10 pana la 20 ani. Buna-credinta se presupune totdeauna si sarcina probei cade asupra celui ce aleaga rea-credinta.