emanuela73 a scris:
daca o factura nu a fost inregistrata in luna in care a fost emisa deoarece patronul nu a dat-o la timp se poate deduce tva-ul inregistrand-o dupa 9 luni de la emitere?
Caz practic: Inregistrare factura
Intrebare:
In cazul in care in luna IULIE primesc o factura de la un furnizor de marfuri , factura care a fost emisa in luna MAI 2008, eu am dreptul sa o inregistrez in contabilitate pe luna Iulie si sa deduc TVA-ul, sa il trec in decontul lunii IULIE ? Daca nu cum se procedeaza?
Raspuns:
Potrivit prevederilor Codului fiscal, daca bunurile si serviciile achizitionate sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile, orice persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata are dreptul sa deduca taxa pe valoarea adaugata datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost livrate sau urmeaza sa ii fie livrate, si pentru prestarile de servicii care i-au fost prestate ori urmeaza sa ii fie prestate de o alta persoana impozabila.
Ca regula generala, taxa devine exigibila la data livrarii de bunuri sau la data prestarii de servicii, cu exceptiile prevazute in Codul fiscal. In momentul in care taxa pe valoarea adaugata deductibila devine exigibila, intervine dreptul de deducere a taxei.
Astfel, in cazul in care factura fiscala este emisa inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, taxa pe valoarea adaugata poate fi dedusa la data la care este emisa factura.
O conditie ce trebuie indeplinita este aceea ca deducerea taxei pe valoarea adaugata trebuie justificata cu factura fiscala.
Aceasta trebuie sa fie emisa pe numele beneficiarului de catre o persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata si sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (8) din Codul fiscal, respectiv:
seria si numarul facturii;
data emiterii facturii;
numele, adresa si codul de identificare fiscala ale persoanei care emite factura;
numele, adresa si codul de identificare fiscala, dupa caz, ale beneficiarului de bunuri sau servicii;
denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
pretul unitar fara taxa pe valoarea adaugata si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire;
cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata sau mentiunile: scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabil, supus regulilor speciale, dupa caz;
suma taxei pe valoarea adaugata de plata.
In concluzie, daca sunt indeplinite toate conditiile enumerate mai sus, se poate inregistra si se deduce taxa pe valoare adaugata de pe factura fiscala ulterior primirii acestui document, indiferent de luna in care se inregistreaza in contabilitate (pe baza confirmarii de primire), insa trebuie sa tineti cont de faptul ca nu veti avea posibilitatea raportarii acestei facturii in Declaratia 394 pe semestrul II.
Trebuie tinut cont insa ca neinregistrarea cronologica in contabilitate si prelucrarea sistematica a informatiilor constituie contraventie la prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991. Potrivit acesteia, neinregistrarea in contabilitate a documentelor justificative si contabile in perioada la care se refera se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.