avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general facturi gresite
Discuție deschisă în Contabilitate în general

facturi gresite

Am achiziotionat un soft de facturare in octombrie anul trecut.
Dupa 8 luni am sesizat ca din cele cateva sute de facturi cateva zeci au data de expediere gresita.


Softul la refacturare nu modifica automat data de expeditie a facturii ci ramane data de expeditie de pe factura emisa anterior aspect care nu a fost observat in mod umitor de contabilul meu si nici de contabilul firmelor la care am dat aceste facturi.

Ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: loko , utilizator 07:10, 8 Iunie 2009
sa schimbati softul, dac anu reusiti sa rezolvati oroblema cu cei de la care l-ati achizitionat.
Din punct de vedere contabil ,trebuie discutat cu contablul Dmv pentru a vedea daca sunt inregistrarile si raportarile eronat inregistrate.
Ma intereseaza la nivel de amenzi.
Nu cred ca mai este posibil sa ma duc la o firma si sa anulez facturi din decembrie.
Cu contabilul meu dupa asemenea peripetii nu stiu cata baza sa mai am de accea am ajuns sa intreb pe forum.
Practic am factura eliberata in ianuarie 2009 la care data de expediere este octombrie 2008.
Aceste facturi sunt legale?Exista in lege o modalitate de corectare a acestor greseli?
Art. 155: Facturile fiscale

(1)Orice persoana impozabila, înregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, are obligatia sa emita factura fiscala pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, catre fiecare beneficiar. Persoanele impozabile, care nu sunt înregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, precum si contribuabilii inactivi, ale caror certificate de înregistrare fiscala au fost suspendate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nu au dreptul sa emita facturi fiscale si nici sa înscrie taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana, în orice documente emise. În situatia în care contribuabilii inactivi mentionati emit facturi fiscale sau alte documente legal aprobate, beneficiarii nu au dreptul sa îsi exercite dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata înscrise în documentele respective. Prin norme se stabilesc situatiile în care factura fiscala poate fi emisa si de alta persoana decât cea care efectueaza livrarea de bunuri. Persoanele impozabile cu regim mixt nu au obligatia sa emita facturi fiscale pentru operatiunile scutite fara drept de deducere sau care nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata; în functie de specificul activitatii, acestea pot emite alte documente prevazute de lege pentru operatiunile scutite fara drept de deducere sau care nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. În situatia în care persoanele impozabile cu regim mixt utilizeaza factura fiscala pentru evidentierea livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii scutite fara drept de deducere sau care nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata, acestea au obligatia sa înscrie în dreptul operatiunii mentiunea «scutit fara drept de deducere» sau «neimpozabil».
(2)Pentru livrari de bunuri factura fiscala se emite la data livrarii de bunuri, iar pentru prestari de servicii, cel mai târziu pâna la finele lunii în care prestarea a fost efectuata.
(3)Pentru bunurile livrate cu aviz de însotire, factura fiscala trebuie emisa în termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data livrarii, fara a depasi finele lunii în care a avut loc livrarea.
(4)Pentru prestarile de servicii efectuate de prestatori stabiliti în strainatate, pentru care beneficiarii au obligatia platii taxei pe valoarea adaugata, acestia din urma, daca sunt înregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, trebuie sa autofactureze operatiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data primirii facturii prestatorului sau la data efectuarii platii catre prestator, în cazul în care nu s-a primit factura prestatorului pâna la aceasta data. Operatiunile de leasing extern se autofactureaza de catre beneficiarii din România, înregistrati ca platitori de taxa
pe valoarea adaugata, la data stabilita prin contract pentru plata ratelor de leasing si/sau la data platii de sume în avans. Persoanele care nu sunt înregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata vor urma procedura prevazuta la art. 156 alin. (3). Regimul fiscal al facturilor fiscale emise prin autofacturare se stabileste prin norme.
(5)Pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt energia electrica, energia termica, gazele naturale, apa, serviciile telefonice si altele asemenea, factura fiscala trebuie emisa la data la care intervine exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata, cu exceptiile prevazute în alte acte normative.
(6)În cazul operatiunilor de leasing intern, a operatiunilor de închiriere, concesionare sau arendare de bunuri, factura fiscala trebuie sa fie emisa la fiecare din datele specificate în contract, pentru plata ratelor, chiriei, redeventei sau arendei, dupa caz. în cazul încasarii de avansuri, fata de data prevazuta în contract se emite factura fiscala la data încasarii avansului.
(7)Daca plata pentru operatiuni taxabile este încasata înainte ca bunurile sa fie livrate sau înaintea finalizarii prestarii serviciilor, factura fiscala trebuie sa fie emisa în termen de cel mult 5 zile lucratoare de la fiecare data când este încasat un avans, fara a depasi finele lunii în care a avut loc încasarea.
(8)Factura fiscala trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele informatii:
a)seria si numarul facturii;
b)data emiterii facturii;
c)numele, adresa si codul de identificare fiscala ale persoanei care emite factura;
d)numele, adresa si codul de identificare fiscala, dupa caz, ale beneficiarului de bunuri sau servicii;
e)denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
f)pretul unitar fara taxa pe valoarea adaugata si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire;
g)cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata sau mentiunile: scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabil, supus regulilor speciale, dupa caz. Pentru operatiunile supuse taxarii inverse se mentioneaza obligatoriu «taxare inversa»;
h)suma taxei pe valoarea adaugata de plata, pentru operatiunile taxabile, cu exceptia cazurilor în care se aplica reguli speciale prevazute prin norme metodologice.
(9)Prin derogare de la alin. (1), persoanele impozabile înregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata nu au obligatia sa emita factura fiscala pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazurilor când beneficiarul solicita factura fiscala:
a)transportul persoanelor cu taximetre, precum si transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;
b)livrari de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestari de servicii catre populatie, consemnate în documente fara nominalizarea cumparatorului;
c)livrari de bunuri si prestari de servicii consemnate în documente specifice aprobate prin lege.

In principiu citatele din lege ma cam lasa rece mai ales in Romania.
Ce sa inteleg pana la urma?Ca data de expediere nici nu conteaza?

Alte discuții în legătură

Termen deductibilitate tva emanuela73 emanuela73 daca o factura nu a fost inregistrata in luna in care a fost emisa deoarece patronul nu a dat-o la timp se poate deduce tva-ul inregistrand-o dupa 9 luni de la ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala mitrache_v mitrache_v Buna ziua si La multi ani! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este articolul din codul fiscal unde spune ca facturile fiscale se emit in 3 exemplare (una ... (vezi toată discuția)
Factura dupa aviz potarniche gabriela potarniche gabriela IN CATE ZILE, CONFORM COD FISCAL, TREBUIE EMISA FACTURA, FACANDU-SE DOAR AVIZ DE INSOTIRE A MARFII LA EXPEDIERE? (vezi toată discuția)