avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta constructie fata de hotarul cu vecinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta constructie fata de hotarul cu vecinii

Buna ziua.
As vrea sa imi spuneti, daca se poate, la ce distanta de gardul de hotar poate construi vecinul meu o anexa la casa sa (practic are o gaura de pivnita-beci careia vrea sa ii faca pereti si sa o inalte la nivelul cladirii-adica un fel de camara cu subsol), care este in continuarea casei sale si lipita de aceasta? Precizez ca aceasta constructie se face in fata casei noastre (adica ferestrele noastre vor da fix in constructia lui) si cu siguranta va fi mult mai inalta decat gardul care ne desparte proprietatile. Sper ca m-am facut inteleasa, cu toate ca imi este un pic dificil sa explic exact constructia.
Si banuiesc, ca are nevoie de o aprobare, nu? Din partea vecinilor sau a primariei? Din moment ce respectiva constructie nu apare in planul initial al casei.
Va multumesc pentru interes si pentru eventualele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:25, 17 Septembrie 2012
Distanta minima este de 60 de cm de la hotar. Are nevoie de autorizatie de construcție de la primărie

Art. 612. - Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.
Art. 615. -
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie. Fereastra de lumină

Art. 616. - Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)
Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)