din 18 iunie am fost restructurat de la firma iar de atunci nu pot sa primesc ajutorul de somaj, am facut reclamatie la ITM Brasov nimic, am facut plingere penala la parchet nimic,am facut reclamatie la inspectia munci Bucuresti,nimic,am facut reclamatie la AJOFM Sfintu Gheorghe nimic spunetim in tara asta la cine se poate apela sa-mi primesc drepturile.Am muncit 37 ani pentru tara si acum ma milogesc la toti.Ce ar trebui sa-i fac la angajator sa respecte legislatia munci ,sau nu mai exista?
Ca sa puteti primi un raspuns corect ar trebui sa precizati urmatoarele:
- ce vi s-a spus de la Agentia de Somaj de nu va aproba indemnizatia de somaj?
- cum a incetat contractul individual de munca, cu ce articol din Codul muncii?
- care este obiectul reclamatiilor dvs. la ITM, la AJOFM, la Inspectia Muncii, la Parchet?
Am lucrat la Brasov pina in data de 18 iunie 2012 cind postul meu s-a cu preaviz de 20 zile retroactiv,am cerut actele doveditoare pentru somaj [adeverinta privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor penrtu somaj ultimile 12 luni si adeverinta salariala]nu a vrut sa-mi elibereze. am facut reclamatie la ITM Brasov in iulie, iar pe data de 19 iulie am primit raspuns ca firma a fost atentionata dar competenta lor este limitatade a obliga la actele pentru somaj
si trebuie sa incerc in istanta. Am depus 20 iulie plingere penala pe linga parchetul Sfintu Gheorghe unde domiciliez pentru cele doua adeverinte pentru somaj de unde nu am primit raspuns oficial,numai politistul de caz la care am dat declaratia mia zis ca nu poate sal oblige sami dea adeverintele pentru somaj ca are conturile blocate.Am apelat si la AJOFM Sfintu Gheorhe jud Covasna fara nici un rezultat
Va rog sa-mi scrieti ce pot sa fac sa primesc ajutorul de somaj daca eu am lucrat 6ani consecutiv am virsta de 56 ani si nu gasesc de lucru, are restanta la saler de 3 luni
dar eu vreau numai somajul.
1. - Din ce spuneti dvs. reiese nu ca nu primiti indemnizatie de somaj ci nu vi se elibereaza adeverintele necesare pentru aceasta.
- Neeliberarea acestei adeverinte nu este o infractiune ci o contraventie si nu vad cum sa va solutioneze procuratura aceasta problema pentru ca nu este de competenta ei.
2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
…
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
… Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.18
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr.26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
…
7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.
4. - Asadar faceti o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM pentru a sanctiona pe angajator.
- In sesizare prezentati si textele de lege de mai sus sa vada ca sunteti informat ca exista cadrul legal in care si ITM si AJOFM pot interveni sa va rezolve problema.
5. - In caz ca nu vi se rezolva problema aveti posibilitatea sa actionati in judecata pe angajator, la Tribunalul din judetul in care domiciliati.
- Eu as da in judecata si AJOFM si ITM pentru nerespectarea prerogativelor legale si neimplicare in rezolvarea cazului, adica pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu , fapt pentru care cauza dvs. sunteti pagubit (puteti sa le cereti si daune).
6. Daca nu puteti rezolva singur problema consultati un avocat sa va ajute.