Am și eu o întrebare... soțul meu a decedat în anul 2010 . Eu am 58 ani și de ce nu am dreptul la pensie de urmaș. Am depus actele în 2010 și am primit răspuns că în anul 2013 luna 06 să revin cu o altă cerere. Stau și ma întreb de ce pentru unii se dau pensii de urmaș și pentru alții nu. Adică pentru unii statul este mumă și pentru alții ciumă asta nu mai înțeleg. După mintea mea cred că atunci am dreptul să es eu la pensie de drept și nici decum la pensie de urmaș. Aș dori și eu un răspuns mai clar să știu dacă nu cumva s-a strecurat o eroare din partea celui care mi-a dat răspunsul la cererea adresată casei de pensii din Timișoara. Vă mulțumesc.:((:((:((
:hammer:
:((
Cumva functionarul de la casa de pensii a gresit intelegand ca dvs vreti sa iesiti la pensie in loc de a primi dvs pensie de urmas?
La respingerea dosarului,a precizat si un motiv legal de respingere a dosarului? Daca DA,vedeti ce lege au scris in acel dosar si verificati legea argumentata de functionarul casei de pensii.
Puteti primi pensie de urmas, daca indepliniti conditiile cerute de lege.
Art. 85 din Legea 263/2010 prevede :
,,(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”.
Daca sunteti nascuta in luna noiembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 ani si 7 luni (anexa nr.5 , Legea 263/2010). La implinirea acestei varste veti beneficia de pensie de urmas.
Ati putea primi pensie de urmas pe o perioada de 6 luni, daca indepliniti conditiile prevazute la Art.87:
,,Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5)”.
1. - Pentru a beneficia de pensie de urmas pentru dvs., ca sotie a decedatului, trebuie sa indepliniti varsta standard de pensionare.
- Pentru asta trebuie sa ne spuneti data nasterii dvs. (dar daca de la Casa de Pensii vi s-a spus sa reveniti in iunie 2013 inseamna ca atunci indepliniti varsta standar de pensionare).
2. Este adevarat ca atunci veti putea si dvs. sa beneficiati de pensie proprie dar puteti alege intre pensia dvs. si 50% din pensia sotului dvs.
3. Asa au fost intotdeauna prevederile legale pentru pensia de urmas a sotului supravietuitor asa ca nu este adevarat ce spuneti ca unii au si altii nu au pensie de urmas (cei care au inseamna ca au varsta standard de pensionare).
Sînt născută ăn data de 24/11/1953, iar soțul meu era angajat la data decesului. Am fost căsătoriți din februarie 1979 pînă în 19 martie 2010 cînd a decedat. Pe atunci eram angajată la bingo și de cele 6 luni de pensie nu am beneficiat.
2. - Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pentru o femeie nascuta in noiembrie 1953 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 7 luni.
- Asadar in iunie 2013 va prezentati la Casa de Pensii si faceti cerere pentru pensie de urmas.