avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in Olanda
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in Olanda

Sant o romanca casatorita in Olanda de 4 ani si locuiesc aici de 6 ani.Din luna iulie sant in divort.La inceput,adica in 2006 ,sotul nu mi-a facut drept de lucru aici ,pe motivul ca eu nu pot lucra atata timp cat el are ajutor social.Acum ma aflu in situatia ca trebuie sa imi parasesc locuinta neavand nici un venit-este locuinta primita de la stat de 3 ani,sotul locuind la inceput intr-o garsoniera.Pe contractul de locuinta am semnat amandoi,eu nefiind subchiriasa .In urma hotararii judecatoresti,ex-ul are drept sa vina la 1 octombrie in locuinta,iar eu pur si simplu sa plec.Unde,nu stiu.Aici mi-am depus actele ajutata de o alta avocata -nu aceeasi care se ocupa de divort-pentru permis de lucru.Am cerut amanarea hotararii judecatoresti pentru data de 1 octombrie ,cand trebuie sa parasesc locuinta,pentru data de 15 decembrie.In 25 septembrie trebuie iar sa merg cu avocata mea la judecator sa imi expun dorintele,mentionate mai sus.Daca nu se va tine cont de ele,ma intreb ce sa fac,pentru ca se pare ca avocata mea nu are nici un interes sa ma ajute,dovada ca pana acum nu am obtinut nimic in favoarea mea.Am cerut deasemenea impartirea bunurilor,dar avocata mi-a zis sa fac o lista si sa le arate avocatei fostului si daca el este de acord sa imi revendic ce este scris in lista.Mentionez ca noi avem casatorie pe bunuri comune.La 1 octombrie ,daca fostul se intoarce acasa,nu mai poate fi efectuata nici o impartire,deoarece el a cerut interdictie de a mai locui in acest oras,-ceea ce mi se pare de-a dreptul aberant-si daca ma intalneste cumva incalcandu-i ,zice el ,intimitatea si libertatea,sa ii platesc o amenda de 500 euro in 24 ore.A cerut interdictia motivand-aberant- ca sant periculoasa si lui ii este frica de mine pentru ca ,--abereaza din nou-am vrut sa il otravesc.El a avut un accident de masina in tinerete si asa cum si el a zis,are cateodata un comportament mai ciudat.Nimeni nu a verificat medical acest lucru.Eu am cerut sa mergem la un mediator social dar a refuzat.Divortul,asa cum am auzit de la avocata va intra pe rol in 19 septembrie.si nu s-a facut nimic pentru impartirea bunurilor .Va rog sa imi spuneti are el conform legii sa ma scoata din locuinta fara sa imi asigure o alta casa sau ajutor banesc.Va rog sa ma informati :atata timp cat nu santem divortati si chiar dupa divort nu am dreptul de la el sau de la stat de un ajutor ?Am fost la primarie si mi-a zis ca atata timp cat nu am dreptul de lucru de la I.N.D.,-biroul de imigrari- nu ma pot ajuta nici cu locuinta nici cu ajutor social.Eu sant in asteptarea permisului de lucru,dar mi s-a spus ca va dura intre 3 si 6 luni.Unde sa astept posta cand va veni acesta atata timp cat nu voi avea o locuinta?Am uitat sa spun ca tot ce avem acum in casa a fost realizat in acesti 6 ani.
Sa imi schimb adresa pentru a primi corespondenta pe o alta adresa ,dureaza mai mult de o luna.M-am interesat in acest sens.Si pe ce adresa?In perioada de 5 zile ,adica din 25 septembrie pana in 1 octonbrie eu nu voi primi rezultatul de la judecator,iar la 1 octombrie eu neavand raspuns concret de la judecator-eu am cerut amanarea de la 1 octombrie pana in 15 decembrie,sperand ca poate atunci voi primi permisul de lucru-pentru care trebuie sa platesc 1400 euro-nu voi sti ce sa fac,sa plec sau nu? Impartirea bunurilor nu este facuta,fostul sot ,pe motiv ca ii este frica de mine ca in preajma mea nu este in siguranta[???????] nu vrea sa participe si nici nu a cerut vreo impartire,divortul se va pronunta posibil prin 20 octombrie,Ce lege exista in lumea asta sa se procedeze asa in cazul meu.Fostul profita de faptul ca nu cunosc bine legile olandeze,are o buna avocata si profita de credibilitatea celor care acum il ajuta si nu verifica veridicitatea vorbelor lui.Va rog sa imi raspundeti la aceste intrebari,iar daca e nevoie voi da si alte informatii privind situatia mea.Va multumesc.:o romanca care vrea aici sa continue viata nu sa plece ca o lasa de unde a venit:Copacii mor totdeauna in picioare!

:">#-o
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: taniakins , utilizator 00:06, 19 Septembrie 2012
Vorbiti cu avocata din Olanda.
Este vorba despre legi olandeze aplicabile in cazul dvs. si avocatii romani nu le cunosc.
Legea romana nu are aplicabilitate.
1.In primul rand, va recomand ca mergeti la cel mai apropiat consulat roman si sa solicitati servicii de avocatura si consiliere in limba romana. Avocatii aflati pe listele respective sunt romani cu domiciliul in Olanda, asa ca veti scapa macar de banuiala ca actuala dvs. avocata, fiind olandeza, nu face nimic pentru dvs.

2.In al doilea rand, tare imi este teama ca daca se pronunta divortul inainte de a obtine permisul de lucru, veti avea mai multe probleme decat cea cu locuinta.
Din punct de vedere al celor de la Serviciul de emigrari,dvs. veti fi dupa divort in situatia inactivului economic, ceea ce inseamna ca va trebui sa prezentati dovada ca sunteti asigurata medical pe teritoriul Olandei cat si dovada resurselor financiare necesare subzistentei pentru 1 an (calculati la suma de 1446 euro/luna, salariu brut)....altfel nu obtineti permisul.

3.Adresa de corespondenta o puteti fixa si la biroul avocatului, ca sa fiti sigura ca veti primi ce asteptati de la oficialitati.

4. Interdictia poate fi contestata in 25 septembrie cand aveti termen, dar mergeti la consulat pentru consiliere pe tema si poate obtineti si dvs. pentru sot o interdictie....avocata va va da detalii.
Va multumesc pentru sfaturi ,doamna avocata.Voi incerca sa fac o programare la Ambasada romana din Haga,dar sansele de a obtine o programare in timp util sant minime,aproape inexistente,adica anterior datei de 25 septembrie.Nu stiu in ce masura as putea primi din oficiu o alta avocata,pentru ca ma confrunt cu probleme financiare.Daca se va pronunta divortul pana ce nu voi intra in posesia permisului de lucru,constituie pentru mine o problema de ordin financiar pentru ca acum fostul sot imi plateste 40 euro pe saptamana.Din alt punct de vedere ,in afara de cel al locuintei,nu voi avea probleme cu cei de la serviciul de imigrari.Fostul sot are un ajutor social ,asa ca acest document nu mi s-a putut elibera atata timp cat ex-ul beneficiaza de ajutor.Fiind divortata ,pot primi acest act.Pentru eliberarea lui este normal ca am trimis dovada ca locuiesc legal aici de 6 ani si ca tot in acest timp a fost platita asigurarea de sanatate.Adresa de corespondenta ,tinand cont ca avocata mea nu imi apara interesele,nu stiu daca va dori sa ma ajute in acest sens,cu atat mai mult ca stie de aceasta problema,dar se pare ca nu o intereseaza.Ea mi-a spus ca aceasta e problema mea si ca nu intra in obligatiile dansei.In perioada pana cand primesc acest act,normal ar fi ca avocata mea sa aplice legea de a mi se plati o cota parte din ajutorul social al fostului sot.Dar se stie ca nu am nici un venit de aceea nu mi se da nici dreptul sa pastrez locuinta.Judecatorul va trebui sa dea un verdict in acest sens daca va accepta amanarea datei de 1 octombrie pe 15 decembrie.Va rog sa imi spuneti ,are drept legal fostul sot sa ma scoata din locuinta atata timp cat nu s-a facut ,in prealabil o impartire a bunurilor [avem casatorie pe bunuri comune] Daca se va intampla acest lucru ,deci sa parasesc locuinta,am drept de contestare in termen de doua saptamani de la data primirii deciziei si astfel impartirea bunurilor sa se faca ulterior?Cum este normal legal?Intai pronuntarea divortului si apoi partajul sau invers sau poate simultan.In functie de raspunsul primit ,voi da si alte informatii privind situatia de fata.Va multumesc.
Si eu va multumesc ca m-ati gratulat cu titlui de avocat, dar sunt doar mediator.

In alta ordine de idei in legislatia lor se prevede ca: "la terminarea unei casnicii care are ca si rezultat divortul, bunurile comune se impart in mod egal".
Daca nu exista un contract prenuptial sau un "marriage contract" atunci toate bunurile sau debitele fiecarui partener, obtinute inainte sau in timpul casatoriei, apartin de drept celor 2 parteneri, din momentul inscrierii in Burgerlijke Stand.

In 1992, Olanda cat si Franta ,au incorporat in legislatia lor referitoare la casatorie, Conventia de la Haga, privind legea aplicabila regimurilor matrimoniale, care determina care sunt legile tarii care se aplica la acele cupluri care s-au casatorit in afara Olandei, sau in care fiecare partener are o alta nationalitate.

Dvs. neavand cetatenia olanzeza va supuneti prevederilor acestei conventii. Nu stiu exact si nu vreau sa va induc in eroare, cu privire la drepturile dvs. asupra bunurilor comune, conform acestei conventii, dar cu siguranta ca pentru persoanele care sau casatorit in alta tara dar se muta in Olanda, sistemul privind proprietatea comuna se aplica dupa 10 ani de sedere in Olanda.

Sper ca cei de la consulat sa va poata da macar o consultatie telefonica.
In Olanda exixta legea aceasta care prevede ca in cazul unei casatorii cu bunuri comune-getrouwd in gemeenschap bij een echtscheiding-totul se imparte in doua indiferent de durata casatoriei.Se impart si bunurile dar si daca in aceasta perioada unul din soti a avut de achitat vreo anumita suma de bani {imprumut bancar sau alte datorii catre stat,se vor imparti si datoriile.La noi nu este cazul.Acum ma documentez citind pe site aceste legi si nu se specifica nimic referitor la aceasta lege.,referitoare la casatorie. Pentru cei interesati,site-ul se numeste"Echtscheiden bij gemeenschap van goederen""Va voi informa in functie de cum vor evolua lucrurile in cazul meu,totodata voi apela si la ajutorul dumneavoastra daca va fi nevoie de un sfat util.Va multumesc.Noapte buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in olanda ContSters211095 ContSters211095 Buna Ziua, Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra ! M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta ... (vezi toată discuția)
Olanda: drepturile asupra unui apartament dobândit prin donație de unul dintre soți, în caz de partaj. ce aș putea face ca să dovedesc autorităților olandeze că acel apartament este bun propriu? AndreB AndreB Buna ziua, In 2005 eram casatorita si tatal meu mi-a cumparat un apartament din economii proprii , dar la notar am specificat ca tatal meu este procurator de ... (vezi toată discuția)
Divort in olanda parteneri acelasi sex relatii patriminiale alice.v alice.v Prin amabilitatea dumneavoastra as dori daca se poate raspuns la urmatoarea situatie. Sunt cetatean roman cu statut de partener inregistrat al unui cetatean ... (vezi toată discuția)