avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Olanda: drepturile asupra unui apartament dobândit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Olanda: drepturile asupra unui apartament dobândit prin donație de unul dintre soți, în caz de partaj. Ce aș putea face ca să dovedesc autorităților olandeze că acel apartament este bun propriu?

Buna ziua,
In 2005 eram casatorita si tatal meu mi-a cumparat un apartament din economii proprii , dar la notar am specificat ca tatal meu este procurator de fonduri, ca imi doneaza acel apartament si ca doar eu nu si sotul ar avea drept asupra acelei proprietati. A urmat divortul sotul neavand nici o pretentie stiind ca e un bun al meu donat de tatal meu. In 2006 m-am recasatorit . Acum fiind in divort cel de-al doilea sot doreste parte la aparatamentul cumparat in 2005 cand nici macar nu ne cunosteam. Are acest drept dat fiind ca Apartamentul este o donatie si e doar pe numele meu? Tatal meu a decedat si eu la scurt timp am vandut apartamntul fapt ce il banuieste si sotul meu . Doreste cu orice chip sa aduca la cunostinta autotitatilor din olanda unde locuim ca eu detin un imobil si sa se faca partaj. Ce as putea face sa dovedeasc autoritatilor olandeze ca acel bun e un bun propriu. Pe actul de cumparare din 2005 sta stipulat ca e donatie conf art 31 dar daca olandezii nu inteleg si il condidera bun comun?
Pot da acei bani proveniti din vanzarea apartamentului inapoi mamei mele ?Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 02:05, 17 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal, Sotul nu poate avea pretentii decat la bunurile comune ale sotilor obtinute in timpul casatoriei.
Un imobil achizitionat inainte de casatorie NU este bun proprietate comuna si nu poate fi supus partajului la divort. Cam asa este legea prin toata Europa.

Din pacate, Olanda are un regim matrimonial foarte invechit (pentru casatoriile incheiate pana la 1 ian 2018) care spune ca TOATE activele si pasivele sotilor devin bunuri COMUNE in momentul casatoriei, INDIFERENT daca au fost obtinute inainte sau dupa casatorie, prin donatie, testament sau vanzare.
Desi autoritatile din Olanda stiu ca bunul a fost a fost al tau obtinut inainte de casatorie, deoarece ai incheiat casatoria in Olanda, care are cel mai antic regim matrimonial din Europa, imobilul este si al sotului. Ei stiu situatia, dar nu te vor putea ajuta cu nimic. Asa e legea.
Exceptia: daca ai incheiat un contract prenuptial (conventie matrimoniala).

Deci vesti proaste in cazul tau. Desi in Romania este considerat bun separat, deoarece divortul este in Olanda si partajul tot in Olanda, imobilul este considerat BUN COMUN iar sotul va putea cere si obtine 1/2 din toata averea ta, deoarece legea aplicabila este Legea olandeza.

Cel mai bun lucru ar fi sa discuti cu un avocat de divorturi in Olanda si sa faci un partaj prin buna intelegere.
Daca ai vandut imobilul, sotul are dreptul la 1/2 din veniturile reale obtinute.

De aici inainte, nicio casatorie fara contract prenuptial.
Dragostea e dragoste dar pana la bani!
Mersi de raspuns. Exista si in olanda exceptii , am parcurs in seara aceasta legea olandeza. Donatiile sau mostenirile unde s—a specificat la momentul respectiv sant considerate bunuri proprii si nu se impart. Poate era mai indicat un divort in romania dat fiind ca si casatoria tot acolo s-a produs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vezi ca legea noua in Olanda a intrat in vigoare la 1 ian. 2018.
Nu se aplica legea noua. Se aplica legea in vigoare la momentul casatoriei.
Da, un divort in Romania este indicat dar din pacate legea nu iti permite sa iti alegi oferta promotionala de Judecatorie care iti convine mai mult.
Cel mai bine este de discutat cu un avocat olandez. Cercetarile online au utilitate limitata.
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)
Transferare bunuri ana_ola ana_ola Buna ziua As dori sa știu ce modalitate legală se poate găsi pentru ca viitorul meu soț sa îmi poată lasă moștenire un apartament. Urmează sa ne ... (vezi toată discuția)