avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj?

Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări:
1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, face obiectul unui partaj?
2. În cazul naşterii unui copil sau a mai mulţi, în timpul căsătoriei, iar dacă ulterior soţia ia unilateral decizia de a divorţa, locuinţa mea (soţ şi proprietar) devine subiectul unui partaj?
3. Este adevarat că după 5 ani (sau mai multi) de la pronunţarea la Starea Civilă a căsătoriei, proprietatea imobiliară a unuia dintre soţi devine automat şi proprietatea celuilalt?
4. În România există bază legală pentru înregistrarea la notar a contractelor (înţelegerilor) prenupţiale?
Vă rog să răspundeţi la fiecare punct. Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:08, 1 Octombrie 2009
Locuinta dvs. proprietate personala, nu va face obiectul partajului in caz de divort, intrucat nu va intra in comunitatea matrimoniala de bunuri. In cazul nasterii unor copii , situatia juridica a imobilului nu se va schimba, va ramane deci bunul dvs. propriu. Dupa 5 ani bunul dvs. propriu, nu va deveni bun comun, si nici mai tarziu.N u sunt inca reglementate in tara noastra contractele prenuptiale, poate in viitor.
1. Bunurile proprii nu sunt supuse partajului. Locuinta dvs. este bun propriu, fiind achitata integral de dvs. inainte de incheierea casatoriei si va ramane mereu bun propriu, acest lucru nu se va schimba.
2. Daca veti divorta la cativa ani de la data incheierii casatoriei (nu conteaza cati copii veti avea), locuinta ramane in continuare bunul propriu al dvs. decat ca la partaj se va imparti numai valoarea imbunatatirilor aduse imobilului ( ex. montat usa metalica, geamuri termopan, gresie, faianta, centrala...etc).
3. Nu. Devin bunuri comune numai cele realizate impreuna.
4. Nu.
1.NU
2.NU(indiferent de numarul copiilor sau daca sunt din casatorie sau din afara ei)
3.Nu este adevarat.
4.Nu exista inca legislatie care sa reglementeze contractele prenuptiale.
B-)
1.Locuinta dvs.are regimul de bun propriu dobandit inaintea casatoriei(fiind de altfel realizata prin contributie proprie) si nu poate face obiectul partajului,in cazul unei casatorii ulterioare.
2.Copiii pe care ii veti avea ulterior nu au niciun drept.
3.Nu exista nicio prevedere legala care sa sustina afirmatiile dvs.,deci raspunsul este,"nu"
4.In actuala legislatie,nu exista prevederi legale pentru contractele prenuptiale.
Doamnă,
Vă mulţumesc pentru răspuns!

Alte discuții în legătură

Juridic nikmircea nikmircea vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Olanda: drepturile asupra unui apartament dobândit prin donație de unul dintre soți, în caz de partaj. ce aș putea face ca să dovedesc autorităților olandeze că acel apartament este bun propriu? AndreB AndreB Buna ziua, In 2005 eram casatorita si tatal meu mi-a cumparat un apartament din economii proprii , dar la notar am specificat ca tatal meu este procurator de ... (vezi toată discuția)