am formulat o plangere penala in calitate de parte vatamata reclamand “pierderea” de catre firma de curierat rapid a unui colet ce continea un obiect foarte valoros si trebuia sa ajunga in strainatate. Solutia este “ nicio persoana implicata in expedierea coletului nu a savarsit vreo fapta penala. In urma cercetarilor s-a mai stabilit ca fapta (art 208 alin 1 cp) nu a fost savarsita pe teritoriul Romaniei”
intrebari:
1. presupunand ca intr-adevar fapta s-a savarsit pe teritoriul altui stat, in speta pe o aeronava sub pavilion francez pe un aeroport francez, eu in calitate de cetatean roman vatamat printr-o infractiune savarsita de o persoana straina pe teritoriu strain cui trebuie sa ma adresez pentru tragerea la raspundere penala a persoanei vinovate?
2. parchetul roman nu are obligatia sa-si decline competenta in favoarea organului/autoritatii competent/e in acest caz ?
3. sa presupun ca eu in calitate de cetatean roman trebuie sa sesizez autoritatile franceze ? daca da ….cui ma adresez? De unde incep ? cum se procedeaza ?
multumesc anticipat oricui are bunavointa si stie sa-mi raspunda.