am formulat o plangere penala in calitate de parte vatamata reclamand “pierderea” de catre firma de curierat rapid a unui colet ce continea un obiect foarte valoros si trebuia sa ajunga in strainatate. Solutia este “ nicio persoana implicata in expedierea coletului nu a savarsit vreo fapta penala. In urma cercetarilor s-a mai stabilit ca fapta (art 208 alin 1 cp) nu a fost savarsita pe teritoriul Romaniei”
intrebari:
1. presupunand ca intr-adevar fapta s-a savarsit pe teritoriul altui stat, in speta pe o aeronava sub pavilion francez pe un aeroport francez, eu in calitate de cetatean roman vatamat printr-o infractiune savarsita de o persoana straina pe teritoriu strain cui trebuie sa ma adresez pentru tragerea la raspundere penala a persoanei vinovate?
2. parchetul roman nu are obligatia sa-si decline competenta in favoarea organului/autoritatii competent/e in acest caz ?
3. sa presupun ca eu in calitate de cetatean roman trebuie sa sesizez autoritatile franceze ? daca da ….cui ma adresez? De unde incep ? cum se procedeaza ?
multumesc anticipat oricui are bunavointa sa-mi raspunda.
Cand a fost trimis coletul cu siguranta fost completat un formular in care ati mentionat ce valoare are pachetul, cunoscandu-se riscul ca el poate fi pierdut sau distrus.
Firma de curierat va despagubeste in cazul producerii unui incident de acest gen pentru suma la care ati evaluat dvs coletul la trimitere. Despagubirea in cuntumul pe care l-ati mentionat in formular o puteti obtine de la ei direct sau, daca sunteti refuzat, cu o actiune civila (unde nu are relevanta ca acel colet a fost pierdut in afara tarii )
Nu imi dau seama ce doriti de fapt de la instanta penala? ati subevaluat coletul pe formular pentru a reduce cheltuielile cu transportul ?
nu, nu am subevaluat coletul, din contra, am spus (si am ca dovada discutiile pe mail) ca vreau sa asigur obiectul la adevarata sa valoare. la momentul depunerii mi s-a comunicat ca "noi nu putem face asigurare de transport mai mult de 500 euro, dar stati linistita, coletul va ajunge in orice conditii cu exceptia cazului in care avionul e atacat de teroristi"
de la instanta penala doresc tragerea la raspundere a vinovatului.....indiferent de nationalitatea acestuia...
in prima faza de cercetari am primit de la politie o instiintare ca se fac cercetari fata de firma de curierat "sub aspectul sarvarsirii infractiunii prev de 249 cp" pt ca ulterior sa primesc de la parchet o solutie ca s-a dat "neinceperea urmaririi penale pt infractiunea prev de art 208 alin. 1".
multumesc pt raspunsuri tuturor.
Furt!
GueRa
In cazul in care nu am depus plangere penala pentru furt in termenul prevazut de lege, respectiv 2 luni, am vreo alta optiune? (vezi toată discuția)