Buna ziua!
Am domiciliul din CI pe raza Sectorului 6. Desi nu mai locuiesc efectiv la adresa de domiciliu, acolo imi e trimisa toata corespondenta si am acces la aceasta complet si in timp util. Am facut o plangere penala si am adresat-o sectiei de politie la care sunt arondat cf CI. Interesandu-ma de stadiul cercetarilor, am aflat ca s-a propus declinarea catre parchetul altui sector pe considerentul ca nu mai locuiesc la adresa din CI si ca asta ar fi fost decizia procurorului de caz. Mentionez de asemenea ca tot ce inseamna actiuni judiciare le depun la judecatoria 6 si sunt acceptate ca si competenta teritoriala.
Nu inteleg ce criterii utilizeaza parchetul prin aceasta declinare trimitandu-mi dosarul la un sector in care nu pot dovedi, practic, ca locuiesc. De altfel, stand cu chirie, imi pot muta des resedinta...
Multumesc!
ART. 41
Competenţa pentru infracţiunile săvârşite pe teritoriul României
(1) Competenţa după teritoriu este determinată, în ordine, de:
a) locul săvârşirii infracţiunii;
b) locul în care a fost prins suspectul sau inculpatul;
c) locuinţa suspectului sau inculpatului persoană fizică ori, după caz, sediul inculpatului persoană juridică, la momentul la care a săvârşit fapta;
d) locuinţa sau, după caz, sediul persoanei vătămate.
(2) Prin locul săvârşirii infracţiunii se înţelege locul unde s-a desfăşurat activitatea infracţională, în totul sau în parte, ori locul unde s-a produs urmarea acesteia.
(3) În cazul în care, potrivit alin. (2), o infracţiune a fost săvârşită în circumscripţia mai multor instanţe, oricare dintre acestea este competentă să o judece.
(4) Când niciunul dintre locurile prevăzute la alin. (1) nu este cunoscut sau când sunt sesizate succesiv două sau mai multe instanţe dintre cele prevăzute la alin. (1), competenţa revine instanţei mai întâi sesizate.
(5) Ordinea de prioritate prevăzută la alin. (1) se aplică în cazul în care două sau mai multe instanţe sunt sesizate simultan ori urmărirea penală s-a efectuat cu nerespectarea acestei ordini.
(6) Infracţiunea săvârşită pe o navă sub pavilion românesc este de competenţa instanţei în a cărei circumscripţie se află primul port român în care ancorează nava, în afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.
(7) Infracţiunea săvârşită pe o aeronavă înmatriculată în România este de competenţa instanţei în a cărei circumscripţie se află primul loc de aterizare pe teritoriul român.
(8) Dacă nava nu ancorează într-un port român sau dacă aeronava nu aterizează pe teritoriul român, iar competenţa nu se poate determina potrivit alin. (1), competenţa este cea prevăzută la alin. (4).