avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Competenta teritoriala a organelor de cercetare penala ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Competenta teritoriala a organelor de cercetare penala in cazul abandonului de familie

Buna ziua,
In calitate de parinte reprezentant legal al celor doi copii minori am depus plangere penala pentru abandon de familie la Parchetul de pe langa Judecatoria unde eu si minorii avem domiciliul. Dosarul a fost trimis pentru cercetari la politia de pe raza domiciliului paratului, in alt oras, acelasi judet. Acesta nu locuieste fizic la acea adresa, ci doar in permisul de sedere... Mi s-a spus ca trebuie sa merg acolo pentru audieri, si nu la politia de pe raza unde minorii si eu locuim.
Intrebarea mea este daca a fost corect repartizat dosarul pentru cercetari, in conditiile in care in acest dosar minorii sunt victimele, eu fiind doar reprezentantul lor legal. Ma refer la interesul superior al copiilor.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
mimirta, utilizator
Cel mai recent răspuns: mimirta , utilizator 17:38, 3 Februarie 2018
Competenta nu este stabilita in functie de interesul superior al copilului, c.p.p. stabileste regulile dupa care se determina competenta.
ART. 41
Competenţa pentru infracţiunile săvârşite pe teritoriul României
(1) Competenţa după teritoriu este determinată, în ordine, de:
a) locul săvârşirii infracţiunii;
b) locul în care a fost prins suspectul sau inculpatul;
c) locuinţa suspectului sau inculpatului persoană fizică ori, după caz, sediul inculpatului persoană juridică, la momentul la care a săvârşit fapta;
d) locuinţa sau, după caz, sediul persoanei vătămate.
(2) Prin locul săvârşirii infracţiunii se înţelege locul unde s-a desfăşurat activitatea infracţională, în totul sau în parte, ori locul unde s-a produs urmarea acesteia.
(3) În cazul în care, potrivit alin. (2), o infracţiune a fost săvârşită în circumscripţia mai multor instanţe, oricare dintre acestea este competentă să o judece.
(4) Când niciunul dintre locurile prevăzute la alin. (1) nu este cunoscut sau când sunt sesizate succesiv două sau mai multe instanţe dintre cele prevăzute la alin. (1), competenţa revine instanţei mai întâi sesizate.
(5) Ordinea de prioritate prevăzută la alin. (1) se aplică în cazul în care două sau mai multe instanţe sunt sesizate simultan ori urmărirea penală s-a efectuat cu nerespectarea acestei ordini.
(6) Infracţiunea săvârşită pe o navă sub pavilion românesc este de competenţa instanţei în a cărei circumscripţie se află primul port român în care ancorează nava, în afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.
(7) Infracţiunea săvârşită pe o aeronavă înmatriculată în România este de competenţa instanţei în a cărei circumscripţie se află primul loc de aterizare pe teritoriul român.
(8) Dacă nava nu ancorează într-un port român sau dacă aeronava nu aterizează pe teritoriul român, iar competenţa nu se poate determina potrivit alin. (1), competenţa este cea prevăzută la alin. (4).

Va multumesc pentru raspuns. Legat de primul criteriu de la alin.(1), locul savarsirii infractiunii, poate fi considerat primordial locul unde s-a produs urmarea infractiunii, adica raza teritoriala unde copiii si eu locuim?
Se poate interpreta si asa...Vedeti cum au motivat ordonanta de declinare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Nu stiu daca exista vreun document scris in acest sens, dat fiind faptul ca am fost solicitata in mod telefonic pentru audiere si raspunsul pe care dl.politist mi l-a dat a fost acela ca paratul are domiciliul acolo. Este evident ca nu s-a respectat ordinea criteriilor de la alin.(1). Pot solicita respectarea acestui aspect?
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliul la care se pune plangerea penala haiawata haiawata Plangerea penala se depune la Parchetul de la domiciliul partii vatamate sau la Parchetul de la domiciliul faptuitorului? Daca eu sunt din Cluj si am fost ... (vezi toată discuția)
Plangere penala katai82 katai82 Buna ziua, Unde trebuie depusa o plangere penala pentru loviri si alte violente? Multumesc! (vezi toată discuția)
Competenta parchet ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am domiciliul din CI pe raza Sectorului 6. Desi nu mai locuiesc efectiv la adresa de domiciliu, acolo imi e trimisa toata corespondenta si am acces ... (vezi toată discuția)