avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora doamnei de 76 ani, dansa doreste sa imi lase mie prin testament toate bunurile ei! Ce ma sfatuiti? ca nimeni sa nu atace testamentul tinand cont si de faptul ca mai exista si alti stranepoti in fapt fratii mei si verii mei si tatal verilor mei nepotul doamnei in cauza.
Cel mai recent răspuns: marga_aslan , utilizator 08:27, 28 Septembrie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu da...insa poate exista si o rasturnare de situatie..insa foarte greu...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-am confruntat cu aceeasi situatie, dar, tinand cont de sfaturile de pe forum, am facut un act de vanzare-cumparare fara clauze. Am tinut cont de 3 aspecte:
1. Banii au fost virati intr-un cont pe numele proprietarului (bunica mea), pe care i-a scos personal de la banca. Nu stiu daca poate demonstra cineva dupa cativa ani ce a facut batrana cu banii si nici nu se poate spune ca a fost o donatie.
2. Legat de varsta, nu e concludent acel act la medicina legala, deoarece lasa loc de interpretari (ca era lucida la momentul semnarii, ca nu era). De aceea se specifica la finalul contractului, in prezenta notarului, ca atat vanzatorul cat si cumparatorul au citit, au inteles ce drepturi si obligatii au conform contractului si ca urmare semneaza acel contract.
3. Cata vreme sunt indeplinite conditiile din contractul de vanzare-cumparare (pt ca nici un cuvant de acolo sa nu poata fi interpretat), acest act poate fi atacat doar daca se incearca demonstrarea ca a fost un fals in semnatura (ceea ce nu e).
Daca actul de vanzare-cumparare este indeplinit, nu vad ce ar putea sa invoce eventualii mostenitori, in afara de bunurile defunctei (bineinteles, ce ramane). Ulterior am facut un contract de comodat pe 10 ani, in care ii confer dreptul de a locui in apartament. Restul e o problema morala, pe care o sa o pun cand va fi deschisa o actiune impotriva acestui contract: ca nepot am grija de bunica mea, pe care ficele ei (mama si matusa mea) nici macar nu au vizitat-o de ani de zile, dar au pretentii.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
alexcs_1, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am trecut printro situatie asemanatoare. Matuşa mea, pentru o mai mare siguranta, a facut atat un testament cat şi un contract de ıntretinere. Intr-adevar, dupa moartea dansei, s-a dorit atacarea testamentului de catre alti doritori, ınsa prin contractul de ıntretinere deja intrasem ın posesia bunurilor dansei. Testamentul, prin titlul de legatar universal pe care mi l-a adus, mi-a dat posibilitatea sa ii continui sau sa initiez anumite dosare de despagubiri şi retrocedari. Tot aşa am putut sa recumpar şi locul de mormant,etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)