avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este creanta certa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este creanta certa?

este o creanta certa un act scris de mina prin care o persoana recunoaste ca a imprumutat o suma de bani si ca se obliga sa plateasca la o data?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:12, 19 Septembrie 2012
Da, este o creanţă certă, dacă este înscrisă într-un act , chiar neautentic, care emană de la debitor.Existenţa creanţei este astfel sigură, neechivocă. Dacă în cuprinsul actului este stipulat şi cuantumul creanţei, atunci creanţa este şi lichidă . Atunci când creanţa ajunge la scadenţă ea devine şi o creanţă exigibilă.
“Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul”

Da, ar fi, dar va trebui sa va adresati instantei pt a obtine un titlu executoriu, ca ce aveti dvs acum e o dovada ca ati dat bani si ca acela recunoaste ca i-a primit, cam atat.
multumesc pt. ambele raspunsuri
scadenta platii a trecut, a platit in mai multe randuri dar sume care acopera cam 30% din datoria totala, pot merge pe o.g. 5/2001?
Puteti merge pe procedura somatiei de plata numai daca solicitati restituirea diferentei ramasa de achitat si nu si dobanzi. Daca ]nsa doriti sa pretindeti si plata unor dobanzi atunci va trebui sa mergeti pe calea dreptului comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturii restante lenart denes lenart denes - avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta ! - cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)
Datorii certe, lichide si exigibile Nafets Nafets In cazul unui contract prin care se deruleaza diferite activitati intre firme si se emit mai multe facturi pe durata unei luni, cand datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)