avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... plata facturii restante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

plata facturii restante

- avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta !
- cu firma respectiva avem contract de colaborare si un B.O. semnat de al doilea proprietar si avalizat sub semnatura de primul proprietar !
- ce sa facem sau care sunt procedurile ?
- orice ajutor , parere sau idee este bine venita !
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 10:01, 8 Iunie 2010
Procedura Somatiei de Plata (Ordonanta 5/2001 ) reprezinta o procedura judiciara simplificata, prin intermediul careia creditorii isi pot recupera “creantele certe, lichide şi exigibile, ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris, ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii”

Pentru a putea accesa aceasta procedura, sunt obligatorii o serie de conditii esentiale:

(1) creanta sa fie certa, lichida si exigibila:

-creanta este certa atunci cand existenta ei este ferma, neechivoca, potrivit art. 379 al. 3 din C. Proc. Civ., “Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul”;

- la alineatul 4 al aceluiasi articol se arata ca: “Creanta este lichida atunci cand are un cuantum foarte bine determinat, cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala”.

- cu privire la conditia ca aceasta creanta sa fie exigibila, aceasta inseamna o creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare, daca nu s-a realizat de bunavoie, poate fi ceruta imediat de catre creditor.

(2) creanta sa reprezinte o obligatie de plata a unor sume de bani;

(3) obligatia de plata a unor sume de bani sa rezulte dintr-un inscris, fie el contractul incheiat intre parti, ori vreun statut, regulament sau alt inscris insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege;

(4) inscrisul sa ateste drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii si sa fie insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege;

Suma ce reprezinta obligatia principala a debitorului, precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei, aplicabile la data platii efective.

Avantajele folosirii acestei proceduri de recuperare a creantelor, fata de procedura de recuperare pe dreptul comun sunt urmatoarele:
- taxa de timbru aferenta introducerii unei astfel de cereri este de 39 lei, indiferent de cuantumul creantei;
- creditorul nu mai este obligat sa indeplineasca procedura de conciliere directa prevazuta de art. 720 C. proc. civ., este important ca debitul sa fie ajuns la scadenta;
- judecarea procedurii se face cu urgenta si cu precadere.

Instanta competenta este instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă, anume fie instanta de la domiciliul debitorului, fie instanta de la locul nasterii creantei sau instanta de la domiciliul creditorului.

Cererea se depune in atatea exemplare cati debitori sunt chemati in judecata si un exemplar pentru instanta, avand atasate copii de pe documentele doveditoare. Pentru soluţionarea cererii, judecătorul dispune citarea părţilor, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă referitoare la pricinile urgente, pentru explicaţii şi lămuriri, precum şi pentru a stărui în efectuarea plăţii sumei datorate de debitor ori pentru înţelegerea părţilor asupra modalităţilor de plată.



*

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)
Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Este creanta certa? eugen82 eugen82 este o creanta certa un act scris de mina prin care o persoana recunoaste ca a imprumutat o suma de bani si ca se obliga sa plateasca la o data? (vezi toată discuția)