Datele pe care ni le furnizati sunt sumare, este vorba de un contract de concesiune conform legii nr 219/1998 cu modificarile ulterioare. Dreptul de concesiune nu dezmembreaza dreptul de proprietate publica..Aveti un drept de posesie si folosinta asupra bunurilor respective inclusiv de a culege sau percepe in proprietate fructele produse de acestea iar dreptul de proprietate ramane statului ..Consultati legea 219 pentru o mai buna informare
În principiu, achitarea redevenței este o plată făcută în temeiul unui contract de concesiune, deci e o plată a unei obligații personale (izvorâtă din contract).
E drept că nu am studiat în detaliu cartea funciară conform NCC dar nu văd în acest moment legătura între cartea funciară care reprezintă, de regulă, un istoric al transmiterii drepturilor reale asupra unui imobil (sau al modificării / grevării acestora cu anumite sarcini) și un drept de creanță care izvorăște dintr-un contract de concesiune.
Deci, după părerea mea, nu are legătură plata redevenței cu vreo notare în cartea funciară.
Notarea in cartea funciara a contractului de cesiune se poate opera indiferent de achitarea integrala sau partiala a platii.Taxa pentru notare este de 60 lei, dar contractul trebuie sa cuprinda obligatoriu datele de identificare(nr.carte funciara si nr,top./nr.cad.).Contractul se depune original sau copie legalizata+copie C.I.solicitant.
Presupun ca este vorba de o redeventa aferenta unui contract de concesiune (licenta sau permis) de exploatare/explorare incheiat in conditiile Legii nr.85/2003 a minelor. In aceste conditii, cum nici Legea nr.85/2003, nici Instructiunile care stabilesc modalitatea de evidenta,calcul, raportare si plata a redeventei miniere (ordin 198/2009) si nici Codul Civil, sau Legea nr.7/1996 nu au dispozitii care ar stabili o asemenea obligatie de notare a platii redeventei, consider ca puteti nota plata redeventei - pe baza inregistrarii decontului de redeventa la ANRM, care va elibera dovada platii, sau pe baza documentului de plata eliberat de administratia finantelor publice unde sunteti inregistrat ca platitor de taxe si redevente miniere - in baza art.903 din NCC, care stipuleaza ca :
"Actele sau faptele care pot fi notate în cartea funciară
Se vor putea nota în cartea funciară, fără însă ca opozabilitatea faţă de terţi să depindă de această înscriere:
1. incapacitatea sau restrângerea, prin efectul legii, a capacităţii de exerciţiu ori de folosinţă;
2. declaraţia de utilitate publică în vederea exproprierii unui imobil;
3. orice alte fapte sau raporturi juridice care au legătură cu imobilul şi care sunt prevăzute în acest scop de lege."
coroborat cu art.ART. 872 NCC
Exercitarea dreptului de concesiune
(1) Concesionarul poate efectua orice acte materiale sau juridice necesare pentru a asigura exploatarea bunului.
Dispozitiile ART. 39 din Legea 85/2003 privind Cadastrul extractiv si Cartea miniera sunt dispozitii speciale a caror indeplinire este in atributia ANRM si a concesionarului si nu au legatura cu notarile uzuale in CF.
(1) Titularul licenţei/permisului are următoarele obligaţii:
d) sa obţină, sa întocmească, sa ţină la zi si sa transmită autorităţii competente, la termenele fixate, datele, informaţiile si documentele prevăzute in licenţa/permis, referitoare la activităţile miniere executate, precum si rezultatele obţinute, pentru a fi înregistrate in Cartea miniera si in Cadastrul extractiv.