avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CAUTIUNE
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

CAUTIUNE

Am formula la ICCJ recurs in care am introdus si suspendarea executarii hotararii de la curtea de apel care era def si irevocabila. Instanta mi-a fixat termen pentru stabilirea cautiunii si un alt termen pt suspendarea execut. hot.
1. Daca instanta a fixat termen pt fixarea cautiunii inseamna ca este de acord cu suspendarea exec. hot.?
2. La ce suma se poate ridica cautiunea?
3. Se restituie cautiunea? Cand? Termen pt recurs am in 2013.
4. Partea adversa mai poate incepe executarea impotriva mea?
Am nevoie de sugestiile dvs. eventual insotite de acte normative care le reglementeaza.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:38, 19 Septembrie 2012
Plata cautiunii in cazul cererii de suspendare este reglementata de Codul de procedura civila. Stabilirea cautiunii, nu inseamna admiterea cererii de suspendare. Este o conditie prealabila, si obligatorie plata unei cautiunii, pentru judecarea cererii de suspendare. Cautiunea se restituie dupa finalizarea in mod irevocabil a dosarului, indiferent de solutia data. Se face o cerere de restiuire a cautiunii, care se judeca in camera de consiliu, si prin incheiere se va dispune restituirea acesteia. Analizati dispozitiile Codului de procedura Civila - de la recurs, sau de la capitolul cu executarea silita, daca ati cerut suspendarea executarii silite.
Conform art. 403 alin. (1) C. pr. civ., pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel

Se instituie, asadar, obligativitatea platii unei sume de bani, cu titlu de cautiune, de catre contestator, in scopul de a-l asigura pe debitor ca va putea fi indestulat pentru eventualele pagube suferite ca urmare a exercitarii si admiterii contestatiei la executare, fiind o garantie conferita acestuia de catre legiuitor.

In practica, adeseori contestatorul formuleaza cerere pentru reducerea cautiunii sau pentru scutirea de la plata acesteia.

Cuantumul este de 10% din valoarea obiectului acţiunii.

Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare - urgent! miha13 miha13 Buna ziua! Pot formula contestatie la executare daca hotararea instantei de fond in litigii de munca, care este executorie de drept, a fost incuviintata ... (vezi toată discuția)
Executare silita faniqastefan faniqastefan Buna ziua Am pe rol o contestatie impotriva unei executari silite. In contestatie a fost ceruta anularea executarii silite ca nelegala...., anularea formelor ... (vezi toată discuția)
Executare silita mytly_mytly mytly_mytly Facind ``contestatie in anulare``la o hotarire judecatoreasca si irevocabila executorul poate sa continue executarea silita? Si de ce pune in vinzare imobilul ... (vezi toată discuția)