avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Saptamana de lucru revine la 6 zile?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Saptamana de lucru revine la 6 zile?!

Stimati colegi,

Am primit nota de mai jos de la un coleg, fara sa-mi indice sursa. Aveti idee despre aceasta problema?

Schimbare importantă în legislaţia muncii la nivel european: săptămâna de lucru creşte de la 40 la 48 de ore.
Pentru români, situaţia ar fi similară cu cea de pe vremea lui Ceauşescu, când weekendul începea sâmbăta după-amiază.
De 20 de ani, în România se lucrează oficial doar 40 de ore pe săptămână, de luni până vineri.

Teoretic, fiecare oră muncită în plus se plăteşte suplimentar salariului de bază, or, modificarea votată în Parlamentul European permite angajatorilor să crească programul de lucru cu 8 ore fără a opera şi o creştere salarială.

La nivel european, pe fondul crizei, disputa privind numărul orelor de lucru pe săptămână este foarte aprinsă.

Un grup de ţări condus de Marea Britanie (aici se regăsesc Germania, Polonia, Slovacia, Estonia, Malta) consideră că, în condiţii speciale, ar trebui să se lucreze până la 60 sau 65 de ore pe săptămână.
Un alt grup, având în frunte Franţa, susţine că limitarea la 48 de ore este suficientă. În acest moment, doar 13 din cele 27 de state europene au trecut la săptămâna de 48 de ore.

Opinie separată face Ungaria, care a propus Consiliului European reducerea săptămânii de lucru pentru bugetari la numai 32 de ore, adică la patru zile lucrătoare. Măsura ar viza reducerea cheltuielilor salariale, fiind văzută ca o soluţie anticriză, considerându-se că, altfel, bugetarii nu ar accepta disponibilizările.

România are un termen de trei ani pentru a adopta noua lege europeană.
Actualul guvern va amâna momentul unei decizii pentru că întâmpină oricum presiuni sociale enorme din cauza adâncirii crizei economice.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 19 Septembrie 2012
In prezent, Codul Muncii contine urmatoarele reglementari:

Art. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
.....

Ce va fi in viitor , vom vedea ... :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libere legale maria v maria v Buna ziua Dupa ce am nascut nu am luat concediul de intretinere copil de pana la 2 ani si am mers la serviciu. Mi s-a acordat programul de lucru de 6 ore ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte in cim si revisal - urgent cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema: In contractul de munca si in revisal, pentru munca de noapte, se inregistreaza de ex. program ... (vezi toată discuția)
Modificare durata muncii vali_minea vali_minea Buna ziua In cazul in care se modifica durata muncii unei persoane cu timp partial, trebuie sa fac si decizie sau este suficient numai actul aditional? (vezi toată discuția)