avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LIBERE LEGALE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LIBERE LEGALE

Buna ziua

Dupa ce am nascut nu am luat concediul de intretinere copil de pana la 2 ani si am mers la serviciu. Mi s-a acordat programul de lucru de 6 ore insa sunt pusa sa lucrez cate 8-10 zile dupa care mi se acorda 2 zile libere. Este legal? Mentionez ca lucrez la un hipermarket.
Cel mai recent răspuns: maria v , utilizator 15:45, 25 Iulie 2014
Art. 17 din OUG 96/2003:
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
...

In opinia mea, acel program nu respecta prevederile mentionate mai sus.
Multumesc. Ma refer la faptul ca lucrez cate 8 pana la 10 zile una dupa alta si mi se acorda numai 2 zile libere intre. Stiu ca exista un numar de ore de munca legale pe saptamana dupa care se acorda liber proportional, ca sa zic asa. Asta vreau sa aflu, daca este legal sa ma puna sa lucrez 8 sau 10 zile una dupa alta si sa-mi dea numai 2 zile liber. In modul acesta, dupa calculele mele, sunt privata de liberele legale de care ar trebui sa beneficiez.
- in cazul programului de lucru cu norma intreaga, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.


ART. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
ART. 114
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea programului de lucru cu 2 ore Licri Licri Buna ziua! Va solicit sprijinul in urmatoarea problema..sunt angajata de 5 ani la actualul loc de munca. In prezent, sunt in concediu de cresterea copilului ... (vezi toată discuția)
Norma de lucru cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Angajatorul poate stabili norma de lucru de 12 ore/ zi cu 24 ore libere apoi. In aceste conditii diferenta de 4 ore/ zi se mai considera ... (vezi toată discuția)
Reducere norma didactica cu 2 ore pentru alaptat? roxana15 roxana15 Buna ziua! Sunt cadru didactic si am nascut in martie, iar in septembrie intentionez sa ma intorc la catedra. Norma didactica de predare este de 18 ore pe ... (vezi toată discuția)