avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... norma de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

norma de lucru

Buna ziua,
Angajatorul poate stabili norma de lucru de 12 ore/ zi cu 24 ore libere apoi. In aceste conditii diferenta de 4 ore/ zi se mai considera ore suplimentare, avand in vedere ca norma stabilita este de 12 ore?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 28 Mai 2012
Art. 129
Norma de munca exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.

Va referiti la durata timpului de munca:
Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Nu se considera ore suplimentare.

La incheierea CIM , la timpul de lucru treceti 8 ore cu 40 de ore pe saptamana. Repartizarea acestui timp negociat se face in baza unui program, cu ore de intrare si ore de iesire la program in functie de specificul activitatii desfasurate de angajator.Programele de lucru se defineas de regula prin RI al angajatorului. Deci trebuie sa facem distinctie intre norma de lucru de 8 ore si program de lucru care in cazul dumneavoatra este de 12 ore cu 24 libere.
Art. 112 din codul muncii republicat
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare
In c.i.m. veti specifica un timp de munca de 8 ore/zi, inegal ... repartizarea acestuia facandu-se dupa un program de genul 12/24.
Sa inteleg ca salariatul pentru a-si indeplini norma de munca trebuie sa lucreze 12ore/zi cu 24 liber ,efectueaza in 5 zile lucratoare 48 ore/ saptamana, acestea considerandu-se norma normala fara ore suplimentare?
Durata normala a timpului de munca este de 40 ore/sapt ... ceea ce depaseste este considerata munca suplimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)
Durata normala a timpului de lucru coraliana coraliana O soc. are salariati care din motive bine intemeiate(asigura paza si ordinea publica) efectueaza mai mult de 8 ore/zi, dar numar total din luna este cel al ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)