avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere norma didactica cu 2 ore pentru alaptat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere norma didactica cu 2 ore pentru alaptat?

Buna ziua!
Sunt cadru didactic si am nascut in martie, iar in septembrie intentionez sa ma intorc la catedra. Norma didactica de predare este de 18 ore pe saptamana.
As vrea sa stiu daca as avea dreptul sa mi se reduca aceasta norma cu 2 ore pentru alaptat.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 14:31, 17 August 2013
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.

2. - Asadar este vorba de reducerea programului zilnic de lucru, nu de reducerea normei didactice saptamanale.
- Programul normal al timpului de lucru, conform Codului muncii, este de 8 ore pe zi.
- Reducerea cu 2 ore pe zi inseamna 6 ore pe zi (dvs. aveti mai putin de 6 ore pe zi).
- Intrebati si la ISJ sau la Ministerul Educatie poate in Statutul cadrelor didactice aveti vreo prevedere speciala in acest sens.
Avand in vedere faptul ca este exclus sa aveti 8 ore de predare, fie si intr-o singura zi, nu beneficiati de reducerea normei didactice. Daca vreti sa va intoarceti la catedra, trebuie sa va indepliniti obligatia de predare, restul timpului, de la 18 la 40 de ore cat este normata activitatea cadrelor didactice, il petreceti, de regula, acasa, la biroul dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in munca HoriaB HoriaB Se mai poate beneficia de reducerea normei didactice in cazul in care se revine la catedra mai repede cu 1 an si in oras nu exista cresa? (vezi toată discuția)
Reîntoarcere din ccc marybujiuta marybujiuta un cadru didactic titular se află în ccc până la data de 16 decembrie 2011, dar a făcut cerere să revină în activitate la 1 septembrie 2011. ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil elkecri elkecri Buna ziua, O mamica care a nascut un copil si are acum 3 luni vrea sa intrerupa concediul de crestere copil si sa reia activitatea ca invatatore la o scoala ... (vezi toată discuția)