un cadru didactic titular se află în ccc până la data de 16 decembrie 2011, dar a făcut cerere să revină în activitate la 1 septembrie 2011. Întrebarea la care doresc răspuns este următoarea: poate să beneficieze de stimultentul de inserţie până la vârsta de 2 ani a copilului, sau poate să beneficieze de program redus de lucru?
Mesaj reeditat
@ marybujiuta
Data post: Luni, 12 Septembrie 2011, 10:02
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect revenire subiectr întoarcere ccc a unui cadru didactic (mergi la mesaj)
Cum am menţionat în precedenta intervenţie, cadrul didactic a revenit la catedră începând cu data de 1 sept 2011, mai devreme de cei 2 ani pentru creşterea copilului. A respectat toţi paşii pentru revenire în activitate, a întocmit dosar pentru acel stimulent până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, dar solicită în acelaşi timp şi reducerea timpului de lucru. Întrebarea mea se referă la posibilitatea acordării în acelaşi timp a celor 2 facilităţi(stimultent+reducere timp de lucru).
Suntem presaţi de timp, deoarece începe şcoala şi trebuie stabilită norma didactică
1. Stimulentul si reducerea timpului de lucru nu au legatura intre ele.
2. Salariata respectiva sa va spuna in ce baza legala solicita reducerea timpului de munca.
3. In OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca spune: Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
4. Extrasul de lege de mai sus se refera numai la mamele care alapteaza (ceea ce nu cred ca e cazul salariatei dvs.) si cele doua ore se reduc fata de timpul normal de lucru care, in Codul muncii, este definit a fi de 8 ore pe zi (ceea ce iar nu este cazul la un cadru didactic).