avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie PV pentru neacordare prioritate pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie PV pentru neacordare prioritate pietoni

Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate pietonilor, din punctul meu de vedere incorect. Ma deplasa pe DN1 m in Saftica spre Ploiesti, si am observat din timp ca pe sensul meu se afla un MCV al Politiei orientat cu fata spre mine. In momentul in care ma aflam in apropierea trecerii am vazut o femeie care venea spre trecere, cand eu eram la cca 5 metri in fata trecerii ea inca era in afara carosbilului si venea spre trecere, dar se pare ca in momentul in care eram la jumatatea trecerii aparatul radar a filmat cum ea era cu un picior pe asfalt. Am fost oprit de echipaj, am incercat sa le explic ca nu era nici un pieton angajat in trecere in momentul in care ma apropriam de trecerea respectiva si ca daca ar urmari dinamica evenimentului ar observa ca in timp ce eu ma apropriam si femeia venea in diagonala spre trecere la peste 1m ,se alfa in mers spre trecere si nu era nicidecum in asteptare sa traverseze. Din recizarile agentilor am fost inregistrat cu viteza de 65 km/h inainte si in timpul traversarii trecerii.
Faptul ca ea si-a continuat deplasarea desi eu eram practic cu roata pe zebra a dus la filmarea mea cu un piotografia din care ar parea ca nu am acordat prioritate ului.
. Am incercat sa le explic ca si daca pietonul si-ar fi manifestat dorinta de a traversa cand eu eram la cativa metri de trecere (ceea ce nu s-a intamplat in realitate) eu nu as fi putut sa opresc in conditii de siguranta. Am reusit sa retin exact in amanunt ce s-a intamplat deorece stiind de prezenta echipajului eram foarte atent sa nu incalc vreo regula, de aceea am considerat ca nu era necesar sa opresc la respectiva trecere.
La prima vedere PV pare completat corect.
Credeti ca am vreo sansa la contestatie daca din inregistrea video reise desfasurarea faptelor asa cum am descris-o mai sus?
Pot trimite contestatia si prin posta?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:09, 17 Noiembrie 2012
Contestaia redactata de mine ar fi urmatoarea:
Domnule Presedinte,


Subsemnatul , fiul lui si nascut la data de
in domiciliat in , posesor C.I. seria PH , nr., eliberat la data dede Politia Campina,
Posesor al P.C. cat , seria , formulez prezenta:


Plangere contraventionala,

Impotriva procesului verbal seria , incheiat in data de 19.092012 la orele
14.40, de agentul constatator , fapta descrisa de acesta fiind: “A condus auto marca Opel cu si nu a cordat prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare regulamentara", avand incadrare juridica art. 100, lit.3, alin.B. din OUG .195/2002 rep., sanctionat de art.100 lit3, alin.B din OUG 195/2002 rep.,cu amenda in valoare de 280 lei si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole pe drumurile publice timp de 30 de zile, eliberand dovada seria CU nr0243527, valabila pana la data de 04.10.2012
Consider ca procesul verbal este nul si sanctiunea aplicata este netemeinica pentru
urmatoarele motive:
In fapt in data de 19.09.2012 am fost sanctionat cu suspendarea permisului si cu amenda contraventionala in suma de 280 lei pentru neacordarea prioritatii pietonilor angajati in traversare.
In realitate, nu sunt vinovat de savrsirea faptei.
In data sus mentionata ma deplasam cu autoturismul din directia Bucuresti catre Campina, insotit de catre D-na . La patrunderea in localitatea Saftica am fost avertizat de alti participanti la trafic, prin intermediul semnalelor luminoase, de prezenta unui echipaj al politiei rutiere pe sensul meu de mers. In consecinta am sporit gradul de atentie in trafic pentru a preintampina eventuale sanctiuni ale politiei rutiere. La aproximativ 300 m dupa intrarea in localitate am observat autoturismul Logan Break al politiei rutiere romane stationat pe partea dreapta in directia mea de mers cu fata spre mine. Apropiindu-ma de trecerea de pietoni din zona Str. Fermei , am observat la circa 5 metri de trecere, pe partea mea dreapta, un pieton ce se deplasa din sensul opus, paralel cu soseaua, in afara partii carosabile pe pietris. Am redus viteza preventiv, dar fiindca pietonul nu manifesta intentia de a traversa, neangajandu-se in traversare, mi-am continuat deplasarea. In momentul patrunderii autoturismului ce il conduceam pe trecerea de pietoni nu se afla nici un pieton angajat in traversare regulamentara. Pietonul pe care l-am descries in alineatul de mai sus a patruns pe trecerea de pietoni in diagonala in momentul in care autoturismul condus de mine a parasit trecerea de pietoni, si a traversat carosabilul in graba, fara a se asigura in prealabil, prin spatele autoturismului.La aproximativ 50 de metri dupa trecere, spre surprinderea mea , am fost tras pe dreapta de catre un agent al politiei rutiere al carui nume nu l-am retinut. Acesta m-a intrebat daca stiu ce am gresit si mi-a solicitat actele. I-am inmanat acestuia actele solicitate, si mi s-a comunicat ca mi se va retine permisul pentru neacordare de prioritate pietonilor si ca fapta a fost inregistrata de aparatul radar montat pe autovehiculul acestora. Atat eu cat si d-na T aflata in dreapta mea in autoturism i-am explicat agentului ca pietonul nu se afla pe trecere in momentul in care eu am patruns pe aceasta, si ca pietonul s-a angajat in traversare dupa trecerea mea, motiv pentru care sunt nevinovat.Totodata am solicitat prezentarea probelor video sau macar revizuirea acestora de catre dansii pentru a observa ca nu am comis contraventia. Accesul la proba video mi-a fost refuzat. Dupa 15 minute de asteptare agentul de politie a venit si mi-a inmanat procesul verbal , dovada inlocuitoare a permisului si celelalte acte.
Procesul verbal nu are corespondent in realitate , astfel situatia de fapt retinuta nu este reala.
Prin prezenta plangere, solicit anularea procesului verbal seria CP nr, precum
si a masurii de retinere a permisului de conducere si exonerarea de plata amenzii de 280 lei.

Potrivit dispozitiilor CEDO procesul verbal nu se bucura de o prezumtie de legaliate, in atare situatii , sarcina probei cade in seama intimatului parat. Vă rugăm să aveți în vedere și Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, respectiv cauza Anghel contra României, în care se critică sistemul sancționator al Ordonanței 2/2001, sistem care este lipsit de prezumțiile de legalitate și temeinicie, prezumția de nevinovăție prevăzută de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului fiind încălcată.

In drept imi intemeiez prezenta in temeiul dispozitiilor Cap VIII, art. 118 din OUG 195/2002, si OG2/2001
Procesul verbal de constatare a fost redactat pe formularul cu modelul prevazut in anexa nr.1A,din regulamentul de aplicare al OUG 195/2002, contrar prevederilor art.181 lit. 1 din regulamentul de aplicare OUG 195/2002 conform caruia “(1) In situatia in care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier incheie un proces verbal de constatare a contraventiei potrivit modelului prevazut in anexa nr.1D, “

In dovedirea motivelor enuntate inteleg sa ma folosesc de proba cu incrisuri pe care le anexez prezentei, si cu martorul
Solicit prin prezenta intimatei depunerea probei video pentru a putea demonstra fara echivoc ca procesul verbal parat nu a are temei.
Depun prezenta in doua exemplare unul pentru a se prezenta intimatei.
Anexez in copie certificate:
-procesul verbal de constatare a contraventiei


Data Semantura


DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI


Deoarece in Procesul verbal nu apare nici o mentiune la inregistrare, respectiv la aparatul cu care s-a efectuata inregistrarea, credeti ca ar fi mai bine sa solicit neacceptarea probelor video ca proba pe motiv ca nu s-a consemnat nimic referitor la inregistrare in procesul verbal sai sa merg doar pe varianta martorilor? Sau chiar sa nu le solicit?
CONSIDERATI CA MAI TREBUIE ADAUGAT CEVA SAU FACUTE MODIFICARI?
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
dromy, utilizator
ati atins cam tot ce trebuia.acum ramane sa vedeti ce probe va trimite politia si va spun ca vor trimite planse foto in loc de inregistrarea video (poate trebuie precizat acest lucru in plangere, sa nu trimita planse foto ) pentru ca nu din plansele foto nu se poate trage o concluzie privind dinamica evenimentului, pe unde a traversat individul si din ce directie. la mine se vedeau in foto ca pietonii erau angajati in traversare dupa ce am trecut eu de trecerea de pietoni. din acest motiv cred ca trebuie subliniat ca in plansele foto nu se surprinde momentul angajarii pietonului in traversare. plansele foto sunt la o succesiune de 1 secunda.

daca ati avut norocul aveti si un martor in masina aveti sanse de reusita, eu nu am avut pe nimeni asa ca am pierdut cu brio.:)

faptul ca a intocmit un pv conform anexa 1A in loc de 1D l-am contestat si eu dar nu s-a luat in considerare.

mai cereti si verificarea metrologica a echipamentului de inregistrare si certificatul operatorului care l-a utilizat, ordinul de serviciu prin care cei doi agenti se aflau in misiune din care sa rezulte numele celui care avea dreptul sa calibreze aparatul.
din cate am inteles agentul care il foloseste trebuie sa fie calificat/certificat sa il foloseasca (nu orice agent stie sa calibreze un aparat de inregistrare), nu stiu care este exprimarea corecta dar banuiesc ca vor intelege ce veti solicita. chiar daca nu sunt astea documentele macar le faceti viata grea sa le gaseasca sau sa justifice de ce nu le au. in ordinul de serviciu trebuie sa scrie in ce loc se desfasoara misiunea, altfel se pun baietii in coltul strazii unde vor si prind pe cine cade in plasa.
Buna ziua,

Am citit cu interes cele scrise de D-vs pentru ca ieri am fost sanctionat pentru acelasi lucru ( retinere permis pentru neacordare prioritate pieton pe trecere) de catre un echipaj dotat cu aparat ce a facut "filmare video" dupa spusele agentului constatator; in timpul in care imi scria p.v. de constatatre am sunat o cunostinta care m-a sfatuit sa nu semnez p.v si sa depun plangere dupa primirea acestuia prin posta.

As dori sa stiu la ce sa ma astept daca pierd procesul? cat trebuie platit amenda, cat se suspenda permisul si cat sunt cheltuielile de judecata?

Multumesc anticipat

este de preferat achitarea amenzii in termen de 2 zile deoarece in caz de respingere a plangerii veti fi nevoit sa achitati amenda intreaga.
perioada de suspendare este de 30 de zile.
daca considerati ca aveti dreptate puteti depune plangere in termen de 15 zile de la comunicare. daca ati fost inregistrat video politia va trimite plansele foto.
daca pierdeti procesul trebuie predat permisul in termen de 15 zile de la ramanerea hot. judecatoresti definitive si irevocabile in caz contrar se prelungeste perioada de suspendare cu 30 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala Universul_tau Universul_tau Buna ziua, Am si eu o problema juridica a carui rezolvare incerc sa o gasesc. O persoana a fost sanctionata contraventional cu 4 puncte amenda in valoare ... (vezi toată discuția)
Contestare pv pentru neacordarea de prioritate pe trecerea de pietoni. am șanse de câștig dacă nu e completat la secțiunea martori? DannielS DannielS Am fost oprit de catre un echipaj de politie rutiera cu pretextul ca nu am acordat prioritate pietonilor pe trecere. Pe trecere nu se aflau pietoni si nici ... (vezi toată discuția)
Model contestatie pentru permis luat. AlexandruMariusM AlexandruMariusM Buna ziua, Atasez mai jos un cum am conceput eu un model de contestatie pentru ca mi-au luat permisul intr-un mod abuziv, consider eu. Am rugamintea sa imi ... (vezi toată discuția)