avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Job in strainatate in timpul indemnizatiei de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Job in strainatate in timpul indemnizatiei de crestere copil.

Buna seara. Sunt mama unei fetite de 7 luni si mai am 5 luni de indemnizatie crestere copil.
Sotul meu a ramas fara job si ne gandeam sa emigram. Daca primesc un contract afara trebuie sa renunt la indemnizatie chiar daca nu obtin venituri impozabile in Romania? Sau poate contractul meu de aici sa ramana suspendat pana la data la care copilul implineste un an urmand sa se desfaca la aceasta data?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:41, 17 Octombrie 2012
Din moment ce nu mai aveti resedinta in România, este normal si legal sa nu mai beneficiati de indemnizatia pentru cresterea copilului.
1. Din OUG privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Art.16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(5) si (6) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
h) in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12;
...

2. - Asadar indemnizatia se va suspenda iar de incetat va inceta la data cand copilul va implini 1 an.
- Daca inainte de a implini copilul 1 an reveniti in tara se va relua plata indemnizatiei pentru CCC.
Multumesc. Se schimba lucrurile daca am un contract de consultanta dar traiesc in Romania, am domiciliul in Romania, sunt cetatean roman insa prin contract castig venituri inafara tarii, impozitate acolo (uk)?
La aceasta intrebare va poate raspunde numai Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Avand in vedere ca fetita mea s-a nascut in februarie (inainte de ordonanta din martie si ordonanta din octombrie) ar putea sotul meu sa intre in CIC pt diferenta de 4 luni in timp ce eu accept contractul de munca? Nu mai stiu cum prevede legislatia la cat s-a schimbat anul acesta.

Alte discuții în legătură

Sunt in cic -plec din tara. lili09 lili09 Cine stie sa-mi spuna ce trebuie sa fac daca sunt in cic optiunea 2 ani, termenul expira la anu' trebuie sa plec din tara nu pentru munca, plec cu sotul meu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ioana177 Ioana177 Buna ziua, Am un fiu nascut pe 18 sep 2012. As dori ca pe perioada concediului de maternitate sa ma mut in Germania. Daca parasesc tara mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Suspendare indemnizatie crestere copil ContSters282997 ContSters282997 Buna seara, incepand cu data de 01.05.2012 sunt mamica si primesc indemnizatie de ingrijire al copilului si alocatia de stat pentru copil. In perioada ... (vezi toată discuția)