in decembrie 2008 am promovat examenul de intrare in profesie organizat de baroul Cluj. Inainte de inscriere, mi s-a confirmat de catre secretariatul baroului ca, in cazul promovarii examenului, voi fi inscris direct in tablou ca avocat definitiv, intrucat fusesem definitivat anterior in functia de consilier juridic (prin aplicarea art. 281 din Statutul UNBR). Desigur ca intre momentul inscrierii si cel al sustinerii examenului, a intervenit celebra OUG nr. 159/2008, care a abrogat tocmai prevederile din art. 16 si 19 ale Legii 51, pe care se baza art. 281 din Statut. Intrucat, ca majoritatea normelor romanesti (ca si statutul profesiei, desigur), aceasta ordonanta este execrabil redactata, inclusiv in ce priveste dispozitiile sale tranzitorii, este un prilej numai bun de interpretare contradictorie a sa, de catre onoratele barouri. Astfel, in continuare unele barouri (Mures, Suceava, de ex), accepta inscrierea direct ca avocat definitiv a celor care au fost definitivati anterior in functia juridica, pe cand altele (care anii anteriori procedasera astfel) nu. Conform informatiilor oferite de baroul Cluj, doar dupa 1 februarie (de, ardeleni...) vor fi eliberate deciziile de validare a examenului, pana atunci incertitudinea continuand sa domneasca asupra subiectului. Va rog pe cei care eventual sunteti in aceeasi situatie cu mine, daca aveti alte informatii, sa le impartasiti.
Nu sunt în aceeaşi situaţie, dar emit şi eu o opinie.
Ordonanţa nu poate retroactiva. Aplicîndu-se de la 1 ianuarie 2009, ea nu-şi poate produce efectele asupra unor situaţii preexistente intrării ei în vigoare.
Chiar dacă deciziile vor fi emise în anul 2009, ele sunt guvernate de legea în vigoare la data la care aţi fost declarat admis în profesie prin examen.
Multumesc pentru mesaj. Argumentul din pdv juridic este valid, iar pe langa el pot fi invocate si altele (cum ar fi de ex diferenta de aplicare in timp a normelor procedurale fata de cele de drept substantial), dar din pacate, nu prea cred ca astfel de argumente au multa greutate in fata onoratelor consilii ale barourilor, care, nu ca vreau sa fiu defaimator, dar aplica intr-un mod foarte larg :D principiul autonomiei. Or, eu ma refeream de fapt la informatii (in cazul in care exista, desigur;) despre intentiile reale ale consiliului baroului Cluj.
Ai dreptate .....la Suceava candidatii declarati admisi la examenul de primire in profesia de avocat din decembrie 2008 care au fost consilieri juridici definitivi sunt inscrisi in tabloul avocatilor definitivi.
Si inca ceva, art 19 din legea 51/95 nu a fost abrogat prin OUG nr. 159/2008, ci doar art 16. Este posibil sa fie o scapare cu abrogarea art 19, dar nicaieri nu scrie ca este abrogat....in consecinta - este in vigoare.
Art.19 nu a fost abrogat. Atîta doar că acest articol reglementează situaţii care nu se mai regăsesc în lege din moment ce art.16 alin.1 şi 2 au fost abrogate. Astfel, prevederile din art 19 potrivit cărora:
(2) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a
fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatură.
(3) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin.
(2), dacă a promovat examen de definitivare în funcţia juridică pe care a exercitat-o anterior. Cei care
nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de
definitivare în avocatură.