avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Datorie in bani a angajatului catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Datorie in bani a angajatului catre angajator

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am achizitionat de la firma la care lucrez de 2 ani produse (din productia acesteia) in calitate de angajat (cu reducere) in valoare de 7000 de euro, urmand sa le achit in termen de 3 luni. Din pacate banii cu care trebuia sa achit produsele (mobilier pentru locuinta) nu stiu cand si daca ii voi mai primi (bani proveniti din recolta terenului arabil pe care tatal meu il detine si care este administrat de o asociatie).
Cu angajatorul am facut un angajament de plata scris, in care nu este specificat ce se intampla in caz de neplata.
Firma la care lucrez si-a restrans activitatea si personalul cu 40% anul acesta. Mentionez ca lunar platesc aprox 300 euro din datorie, insa in ultima luna nu s-au platiti salariile angajatilor, din lipsa de lichiditati (asadar firma este pe picior de inchidere).
Intrebarea este ce se poate intampla daca nu achit in termen de cateva luni aceasta suma? Ce masuri poate lua angajatorul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: GabrielaT , utilizator 18:37, 22 Ianuarie 2009
va actioneaza in judecat in baza acelui angajament de plata.
in cazul in care castiga si dvs nu platiti va executa silit prin intermediul executorului judecatoresc
Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu, astfel incat pentru a-si recupera datoria angajatorul va fi obligat sa va dea in judecata, sa obtina o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si apoi sa puna in executare aceasta hotarare, prin intermediul unui executor judecatoresc.
Multumesc pentru raspuns.
Intre timp am citit numeroase subiecte de pe acest forum legate de executarea silita. Inteleg ca aceasta este o masura extrema, insa vreau sa stiu daca angajatorul poate refuza (dpdv legal) o esalonare a platii, in termen de 2 ani, de exemplu. As putea incerca sa fac o refinantare la un credit de nevoi personale pe care il detin, insa am intarziat plata cu 2 luni deoarece nu ni s-au platit salariile si acum ar fi imposibil sa obtin orice credit( am anuntat banca ca voi achita datoria in cel mai scurt timp, insa din pacate figurez la Biroul de Credite). Legal, firma ma poate actiona in judecata, desi sunt conditionata de salariul pe care mi-l platesc ei pentru a le achita datoria. Firma are datorii foarte mari la diversi colaboratori si multi bani de incasat de la distribuitori, insa nu a luat masuri legale de ani de zile, iar in urmatoarele zile se va decide daca se inchide sau nu, nemaiputand sustine nici macar cheltuielile administrative (benzina, rechizite etc)
Imi cer scuze daca am divagat, intentia este sa aveti o imagine cat mai completa a contextului.
Multumesc anticipat
Poate refuza angajatorul esalonarea platii.
Referitor la neplata salariilor puteti deschide o actiune in instanta sau sa depuneti o sesizare la ITM.
Am inteles. Acum stiu cel putin ce se poate intampla in cel mai rau caz. Daca apar alte probleme in acest caz, nu voi ezita sa redeschid subiectul si sa va cer opinia.
Va multumesc pentru raspunsul competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descoperire de card, restanta nicolas25 nicolas25 buna ziua. vreau sa va intreb cateva lucruri legat de angajamentul meu de plata facut anul trecut in iunie; asadar in iunie 2014 am semnat urmatorul angajament ... (vezi toată discuția)
Executare silita pt cheluielile de judecata in proces cu banca IanisCump IanisCump Buna ziua! Am avut un proces cu banca, pe care l-am pierdut, trebuie sa achit cheltuielile de judecata 10.500 lei. Am primit notificare de la banca sa achit ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru recuperare credit banca Creativevo Creativevo Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: In 2007 am contractat un credit de nevoie personale in val de 55.000 lei pentru care am ... (vezi toată discuția)