Am o intrebare. Un site foloseste fotografii cu mine pentru a-si promova produsele. Nu am incheiat niciun contract cu firma respectiva si nici nu le-am dat acordul sa faca acest lucru. I-am instiintat ca vreau sa scoata fotografiile cu mine de pe site, dar nu au luat nicio masura. Ce se poate face in acest caz? Daca deschis proces, in baza carei legi pot face asta?
Vedeţi Art. 73 din Noul cod civil:
Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
temeiul de drept coplet este art 88 alin 1 si 2 din Legea 8/1996 privind dr de autor si dr. conexe, cororborat cu art 73, 74 si 79 NCC.
in conditiile art 88 alin 2 din Legea 8/1996, dvs nu mai puteti intreprinde nimic impotriva celui care a publicat fotografiile.
concluzie: inainte de a intreprinde o actiune in instanta, stabiliti in detaliu situatia de fapt si probatoriul pe care-l aveti in sustinerea pretentiilor.