avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Dreptul la imagine
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Dreptul la imagine

Am o intrebare. Un site foloseste fotografii cu mine pentru a-si promova produsele. Nu am incheiat niciun contract cu firma respectiva si nici nu le-am dat acordul sa faca acest lucru. I-am instiintat ca vreau sa scoata fotografiile cu mine de pe site, dar nu au luat nicio masura. Ce se poate face in acest caz? Daca deschis proces, in baza carei legi pot face asta?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 11:37, 24 Septembrie 2012
Vedeţi Art. 73 din Noul cod civil:
Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

temeiul de drept coplet este art 88 alin 1 si 2 din Legea 8/1996 privind dr de autor si dr. conexe, cororborat cu art 73, 74 si 79 NCC.

in conditiile art 88 alin 2 din Legea 8/1996, dvs nu mai puteti intreprinde nimic impotriva celui care a publicat fotografiile.

concluzie: inainte de a intreprinde o actiune in instanta, stabiliti in detaliu situatia de fapt si probatoriul pe care-l aveti in sustinerea pretentiilor.
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
edipav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retele sociale ca probe juridice CeckPointCharlie CeckPointCharlie Buna ziua. Pot fi considerate probe dpdv civil sau penal pozele postate pe Facebook sau alte retele sociale? (vezi toată discuția)
Dreptul la protectia imaginii al functionarului public Mihaela Sile Mihaela Sile Buna ziua. Intrebarea mea este legata de urmatoarea situatie: cu ocazia unei actiuni de control functionarii publici au fost fotografiati de catre persoana a ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la difuzarea de material cu caracter personal BEmanuel87 BEmanuel87 Buna ziua. Asist la un gen de scandal-circ pe care mi-l imputa un utilizator al internetului care activeaza in aceeasi comunitate cu mine. Am primit la un ... (vezi toată discuția)