avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intretinere parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intretinere parinti

Eu+sora
parinti(surdo-muti)
frate+cumnata.
Acum 6-7 luni fratele meu a facut un act(inca nu stiu ce tip) de intretinere cu parintii mei, pe apartamentul parintilor. Si nu isi indeplineste indatoririle fata de ei. In sensul ca nu le asigura hrana, si-o asigura singuri din pensiile lor.
1. Cum pot sa aflu ce tip de act au facut, daca el nu vrea sa imi spuna? mama si tata nu prea stiu sa scrie, stiu doar sa se semneze
2. Indiferent de actul(cu intretinere) facut, poate fi atacat? si cum?
Precizez ca eu locuiesc in alt oras fata de parintii mei. SOra mea momentan locuieste cu ei de 2 saptamani, vrand sa isi faca viza de flotant am aflat ca au facut actul asta. Cand i-am intrebat ei nu au stiut ce sa ne spuna. Ei stiu doar ca au semnat ceva in favoarea fratelui.
Ce ar fi de facut?
Cel mai recent răspuns: patrickun , utilizator 22:40, 29 Ianuarie 2009
Probabil au facut un contact de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere.Parintii dumneavoastra sigur trebuie sa aiba un exemplar al acestui contract.Acest contract se face in forma autentica la notariat.Daca parintii nu mai au un exemplar din acest act,pot merge la notariatul unde au facut actul pentru a obtine o copie
Bineinteles ca actul poate fi atacat, dar in principiu doar de parintii dumneavoastra
Dacă apartamentul este întabulat iar actul încheiat a fost făcut la notar, atunci puteţi verifica la biroul de carte funciară. Notarul avea obligaţia trimiterii actului la acest birou în vederea înscrierii actului în CF.

Dacă actul a fost încheiat sub semnătură privată, doar părinţii vă pot spune ce act au încheiat.

Actul poate fi atacat de către părinţi, fie pentru motive de nulitate, fie pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere.
După decesul părinţilor, şi moştenitorii acestora se pot adresa instanţei, pentru constatarea nulităţii absolute a actului, pentru anularea acestuia (dacă nu s-a împlinit termenul de prescripţie) sau pentru rezoluţiune - pentru neprestarea întreţinerii de către întreţinător.
Acum, am vb cu tata si el nu prea vrea sa iasa de sub tutela lor. Ce este de facut in cazul mamei, care nu vrea sa mai stea cu ei? Ar putea fi scoasa doar ea(mama) de sub incidenta acestui act, bineinteles dovedindu-se ca ei nu isi indeplinesc indatoririle?
Multumesc,

saptamana viitoare merg la parinti sa vad exact cum stau lucrurile, apropo de asta, actu are un termen/timp in care poate fi atacat, aadica dupa acel timp nu mai poate fi atacat?
Întretinerea fiind o obligaţie continuă, actul poate fi atacat oricînd.

Pentru motive de nulitate relativă actul poate fi atacat în timp de 3 ani de la încheierea lui. Pentru motive de nulitate absolută el poate fi atacat oricînd, fără limită de timp.

Mama se poate adresa singură instanţei pentru a cere rezoluţiunea contractului.

Luaţi legătura cu un avocat care să studieze actul. El vă va spune ce cale trebuie urmată.
Multumesc, revin cu detalii in 15 zile.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere lavih lavih Buna ziua! Parintii, vor sa-mi dea prin contract de intretinere un apartament.Avand in vedere ca,mai am un frate ,dupa decesul parintilor sau a unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu uzufruct viager - anulare sau reductiune? silviatobias silviatobias buna seara as vrea sa vb cu un avocat si daca ma poate indrumua tatal meu a decedat luna trecuta in 15 ianuarie ,tatal meu pe timpul vietii a mai fost ... (vezi toată discuția)