avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct viager - anulare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct viager - anulare sau reductiune?

buna seara as vrea sa vb cu un avocat si daca ma poate indrumua tatal meu a decedat luna trecuta in 15 ianuarie ,tatal meu pe timpul vietii a mai fost casatorit si avand 3 copii de la prima casatorie eu fiind de la a doua casatorie cu inca o sora mama noastra a decedat acuma 7 ani tatal meu a trait cu mama mea 24 ani dupa care mama mea a murit tatal meu anul trecut in 28 noiembrie a facut un contract d intretinere cu uzu fruct viager unuia dintre copii lui de la prima casatorie acesta pana acuma nu l a cautat pe tata timp de 24 ani de ani iar tatal meu a lucrat pana in luna lui decembrie 2013 iar in luna lui ianuarie acestui an a murit!!!se mai poate face ceva?daca eu cu sora mea vrem sa atacam acest act?astept un raspuns va multumesc
actiune pentru anularea contractului
ce in ce consta actiunea pentru anularea contractului? tin cont ca acest baiat al tatalui meu nu la cautat pe tatal meu timp de 24 ani!!!si acest contract a fost facut pe28 noiembrie 2013 si tatal meu a decedat in 15 ianuarie 2014??
Păi, să vedem ce spune legea.

Cu privire la renta viageră:

Art. 2.247. - Nu produce, de asemenea, niciun efect contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o rentă pe durata vieții unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.

Mai departe, cu privire la contractul de întreţinere:

Aplicarea regulilor de la renta viageră
Art. 2.256. -
(1) Dispozițiile art. 2.243-2.247, art. 2.249, art. 2.251 alin. (1) și art. 2.252 se aplică în mod corespunzător și contractului de întreținere

Deci, dacă întreţinutul a decedat în interval de cel mult 30 de zile de la data încheierii contractului şi dacă la aceeaşi dată suferea de o boală din cauza căreia a şi decedat, contractul e fără efect.

Ne aflăm în această situaţie? Nu!

Bon... Mergem mai departe.

Contractul ar putea fi anulat pentru vicii de consimţămînt (violenţă, eroare, dol, leziune). Nu prea cred că ţine nici asta. Actul e unul notarial, întreţinutul nu cred să fi fost nici constrîns, nici indus în eroare, nici, nici...

Totuşi, încă nu e totul pierdut.

Fiind un contract încheiat cu un descendent, cu rezerva uzufructului, codul civil îl prezumă a fi cu titlu gratuit, ceea ce poate atrage după sine (dacă întreţinătorul nu poate dovedi caracterul oneros) reducţiunea actului în situaţia în care încalcă rezerva celorlalţi descendenţi. Reducţiunea, nu anularea, care anulare este altă mîncare de peşte despre care cam toată lumea (în van) vorbeşte.

Na, că c-o dădui pe rimă.

E simplu să decretezi: acţiune pentru anulare. E ceva mai greu să o pui în practică.

Nu reiau aici teoria nulităţii. Vreau doar să atrag atenţia asupra uşurinţei cu care se face uz de ea. De nulitate, adică. Un soi de panaceu universal.
tinand cont ca tatal meu sa intretinut singur si a lucrat pana in data de 21 decembriie 2013!dupa care sa internat in spital in data de 23 decembrie,unde a si decedat in data de 15 ianuarie!!!si acest contract a fost facut in 28 noiembrie 2013!!astept un raspuns va multumesc din inima!!
:sorry:
pai aveti raspunsul mai sus - actiune in constatarea nulitatii, pentru motivele de mai sus. Si e imprescriptibila :luck:

Alte discuții în legătură

Contractul de vc raveca raveca in contractul de vanzare cumparare scie asa:\"...consimtim la intabularea in CF a dreptului de nuda proprietate asupra imobilului constructii si teren...pe ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama surorii mele vitrege. nu am și eu dreptul la o cotă din acel apartament? eneramonaloli eneramonaloli buna seara sora mea vitrega de pe mama are contract de intretinere pe apartamentul mamei noastre bun dobandit din urma divortului de tatal meu.apartamentul sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul rezervatar tambur tambur tatal meu a cumparat un apartament si a facut acte de vanzare cumparare cu intretinere la un copil celei de-a doua soti am dreptul ca mostenitor rezervatar ... (vezi toată discuția)