avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Boxe subsol si alte spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Boxe subsol si alte spatii comune

Buna seara, Cum se procedeaza la Dvs in asociatie, in cazul existentei unor boxe construite in subsolul blocului, si a delimitarii unor spatii de pe suprafata comuna a blocului(balcoane laterale hol, spatiu liber de la etajul tehnic, etc) de catre unii locatari mai vechi..:). Apar tot felul de discutii privind faptul ca unii au si altii nu, ca se foloseste energia electrica comuna pentru iluminarea acestor spatii, producerea de zgomot(unii au chiar mici ateliere in aceste boxe..:)) . Cum ati rezolvat Dv aceasta problema. Noi ne-am gandit la impunerea unei taxe(per boxa, per mp, alte variante nu am gasit) si eventual la scoaterea la licitatie a acestor spatii(mai greu insa, pentru ca ne lovim de refuzul celor care le-au construit - si investit in ele...). Multumesc pentru orice sfat!
Cel mai recent răspuns: deltady , utilizator 00:31, 22 Septembrie 2012
In blocul meu sunt la fiecare etaj niste camari de cca 4 mp si balconase laterale.
Camarile au fost ocupate cu anasana, acum multi ani, cand s-au mutat primii locatari in bloc.
Erau folosite gratuit. La un moment dat comitetul a hotarat ca pentru folosirea acestora sa se impuna o chirie si sa se faca licitatie. Astfel, in urma licitatiei a rezultat o chirie de 55 lei impusa tuturor celor care voiau ca pentru folosinta camarilor sa dea aceasta suma. Unii dintre ei au cooptat un alt vecin si o folosesc impreuna, dar numai unuia dintre ei i s-a facut contract de inchiriere.
Deci pentru camari asociatia ia chirie, bani pe care ii adaugam la fondul de reparatii pentru diferite lucrari de intretinere si reparatii.

Balconasele laterale nu se dau in folosinta nimanui, din fericire acestea nu au fost ocupate. Nu se permite inchirierea lor pentru ca sunt foarte bune pentru scuturat sau alte activitati ale celor de pe holul respectiv.
De curand am avut un incident cu unul dintre proprietari care si-a adus la garsoniera (inchiriata) saci de struguri, diferite vase si butoaie .....ca sa-si faca vin. E frumos sa stai la tine acasa, fara probleme si in curatenie si sa duci mizeria in alta parte, adica la noi in bloc.
Dupa ce si-a stors strugurii, a facut curatenie pe hol, ce-i drept, dar si-a scos butoaiele cu must pus la fermentat pe balconas si a incuiat usa. Evident ca vecinii lui s-au scandalizat. Am facut un PV, il pun in discutie la prima sedinta de comitet, il vor semna membrii comitetului si-l pun la plata aceleeasi chirii atata timp cat balconasul va fi incuiat si butoaiele ramase acolo.
Nu-i fac contract pentru ca ma astept, dupa cum il cunosc, sa nu vrea sa semneze pentru ca, zice el, "are tot dreptul sa foloseasca balconasul, ca e si el proprietar in bloc". Nevrand sa stie de proprietate comuna si nici ca deranjeaza pe cineva cu abuzul lui, atunci va plati chiria prin decizie a comitetului executiv.

In privinta subsolului, la noi nu s-a permis construirea de boxe si nici depozitarea de lucruri inutile puse intr-o asteptare vesnica cum ca ar putea fi folositoare candva, cuiva, astfel incat nu avem probleme de acest gen. Chiar daca oamenii, de-a lungul timpului si-au mai pus acolo vreo usa sau vreo bicicleta, dupa cateva luni, daca nu s-au luat de-acolo de stapanii lor, i-am instiintat ca le aruncam. Unii si le-au luat, altii ne-au permis sa le aruncam.

Deci v-am aratat doua situatii:
- spatii ocupate cu de-a sila, dar pentru care oamenii au fost de acord sa plateasca chirie - contract de inchiriere;
- spatii ocupate intempestiv si limitat in timp pentru care se plateste chirie pe baza unui PV al comitetului executiv.
In cazul in care face scandal, ii aratam PV cu textul din lege aferent. Daca nu vrea sa plateasca, ramane cu suma in restanta, suma care se va penaliza.
deltady a scris:

scoaterea la licitatie a acestor spatii

Solutia avansata de dv nu poate fi aplicata in cazul spatiilor comune
In situatia in care obtineti cvorumul legal prevazut,aceste spatii comune pot face obiectul unor inchirieri pe diferite perioade de timp 7,25,29,99 ani
ne lovim de refuzul celor care le-au construit - si investit in ele..

Problema cu refuzul celor care le-au construit este usor de solutionat avand in vedere ca in fapt este vorba despre o interventie neautorizata asupra spatiului comun,pentru care respectivii proprietari,
legal,nu pot ridica pretentii
Mai mult in caz de control de la ISU acesta obliga eliberarea intregului subsol tehnic care este amenajat neautorizat si in afara cartii tehnice a imobilului

@Ynocentta
Inchirierea se poate face si anual, nu numai pentru perioadele enumerate de dv. Iar licitatie se poate face pentru a obtine cel mai bun pret al chiriei.
Maximul unei perioade de concesionare este de 49 de ani, nu 99.

Nu se fac licitatii pentru lucrarile de reparatii, dar asta este alta poveste.
In asociatia noastra s-a creat un mic spatiu in asa zisa ghena ”oarba”(nu are loc pentru
arucarea gunoiului-dar exista burlanul-).Acestea, au 1mp sunt inchiriate in general la
proprietarii care au doua camere la pretul de 1o lei/luna.Exista stipulat in contract,verificarea
anuala.-cu ce este depozitat-
La subsol nu au acces am restrins la doua persoane ce au cheia.
Avem o spalatorie cu mai multe incaperi una este destinata unui birou si arhivei,celalalte sunt
ocupate in urma unei cereri pe un timp determinat .In cazul in care nu este golita,scoatem
afara lucrurile.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Boxa subsol bloc toderita toderita Buna ziua, in anul 2014 am inceput sa ne construim noi propietari la subsol boxe( pt ca nu existau).Am discutat ca dupa ce se termina de construit sa platim ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Spatii comune bloc carp_constantin carp_constantin Buna ziua. Am cumparat recent un apartament cu 3 camere intr-un bloc. Cei de la care am cumparat apartamentul, utilizau si o boxa afata la etajul la care este ... (vezi toată discuția)