avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune bloc

Buna ziua. Am cumparat recent un apartament cu 3 camere intr-un bloc. Cei de la care am cumparat apartamentul, utilizau si o boxa afata la etajul la care este apartamentul respectiv. In momentul cand am vazut apartamentul prima data, ne-au zis ca ei utilizeaza acea boxa de cand s-au mutat si ca ne-o "lasa" noua (desi legal am inteles ca aceasta constructie este un spatiu comun al locatarilor). In momentul cand ne-am mutat, au dat cheia de la acea boxa vecinei de langa mine - contrar discutiei avute cu ei. In momentul cand am incercat sa vorbesc cu aceasta vecina referitor la utilizarea boxei si de catre noi, aceasta mi-a zis ca boxa e a ei (neavand vreun act care sa dovedeasca acest lucru) si ca nu putem sa o utilizam si noi.
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am referitor la acest spatiu comun si cum ar trebui procedat. Banuiesc ca in factura de la intretinere, platesc ceva si pentru acest spatiu si nu ar fi corect sa nu il pot utiliza si eu.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 04:09, 20 Octombrie 2011
Luati legatura cu administratorul si intrebati daca pentru acea camara vecinul Dv. platea vreo chirie...si in ce situatie sunteti Dv. din acest punct de vedere.
............................
In alta ordine de idei, camarile, in general spatiile comune sunt proprietate comuna a tuturor proprietarilor. Daca in configuratia cladirii este o camara pentru fiecare etaj, atunci toti proprietarii trebuie sa aiba acces liber la acea camara-boxa.
In cazul in care comitetul executiv decide, cu acordul tuturor proprietarilor de pe palier sa inchirieze acea camara, atunci numai cei care platesc chirie au acces la ea, fireste.
Deci trebuie sa va interesati daca acea camara a fost inchiriata....si in plus de asta, chiar daca a fost inchiriata trebuie sa fiti si Dv. de acord cu lucrul acesta. Inchirierea se face pe baza unui contract scris intre asociatia de proprietari si cel caruia i-a fost inchiriata.
..............................
In mod normal Dv., cumparand apartamentul, odata cu acesta, ati cumparat si o cota-parte indiviza din proprietatea comuna, deci aveti o particica de cota-parte indiviza si in acea camara. De aceea este nevoie de acordul Dv.
...............................
Administratorul nu inchiriaza, acest lucru se face de catre comitetul executiv al asociatiei. Va spun lucrul acesta deoarece in multe asociatii administratorul se comporta ca si cum ar fi blocul lui si deciziile le ia in consecinta, iar proprietarii sunt in confuzie cu cine dicteaza intr-o asociatie de proprietari.
Buna ziua,
Acea constructie, a fost facuta de vechiul proprietar sau era din constructia blocului , iar vechiul proprietar a pus stapanire pe ea? Si la mine e o situatie similara , spatiul fiin unul foarte mic , nu merita sa ma agit.
Parerea mea, daca e din constructia blocului , toti cei de pe palier au dreptul sa o foloseasca, poate sunt si chiriasi pe palier care nu ii intereseaza , asa ca ramane un vecin mai cu tupeu sa zic asa care face ce vrea.
Daca boxa a fost facuta de catre vechiul proprietar, aceasta a fost facuta pe spatiul comun , fapt care nu e in regula.
In oricare din cazuri, trebuie vorbit cu presedintete de bloc si vazut ce se poate feca, desi sincer daca respectiva a pus stapanire nu stiu cum o puteti recupera.
Oricum o sa urmaresc cu interes subiectul si sper sa rezolvati cumva , de preferat pe cale amiabila problema.
Cele bune.
Constructia a fost facuta o data cu blocul. Pe cale amiabila am incercat sa rezolv problema cu vecina respectiva, i-am propus sa o impartim, pentru ca ceilalti 2 propietari de apartamente de la etajul nostru nu au pretentii la aceasta boxa, dar nu vrea acest lucru. Oricum o sa merg la Asociatia de locatari sa vad cum sta treaba si sper sa rezolv cumva. Ma gandeam sa pun si eu un lacat pe usa de la boxa respectiva :D nu stiu cat ar fi de legal, dar din moment ce vecina mea a pus un lacat, am si eu acest drept, teoretic cel putin!
Da, aveti acest drept, cel putin pana va arata contractul de inchiriere al camarii. :))
Daca va intreaba de sanatate, ii cereti sa va arate contractul si daca nu are asa ceva, ii spuneti ca acea camara o impartiti pe din doua conform cu actele de proprietate. Si unul si altul aveti acest drept - la folosinta camarii.
.....................
Si daca nu intelege de vorba buna ii aratati si textul legii 230/2007, ca poate nu stie ca exista o lege pe lumea asta in care se scrie cum este administrata proprietatea comuna....:)
Am fost la Asociatia de propietari si mi-am prezentat "cazul" D-nei Administrator. A ramas sa transmita ea vecinei mele, cand o sa vina aceasta sa plateasca intretinerea, ca am aceleasi drepturi ca si ea la acel spatiu si sa imi furnizeze o cheie de la el, bineinteles cu spatiul care mi se cuvine liber. In caz contrar, urmeaza sa fac o sesizare la Politie. Abia astept :D
PS: nu cred ca vecina respectiva a fost la Asociatie, ieri am vazut-o cum cara diverse lucruri in boxa respectiva, dar nu i-am zis nimic, nu aveam dispozitia necesara pentru o eventuala discutie in contradictoriu.

Alte discuții în legătură

Drept de utilizare boxa la bloc xcpaula xcpaula buna ziua. urmeaza sa cumpar o garsoniera la parter, fara balcon. blocul dispune de boxe la subsol, dar proprietarul nu are boxa in folosinta. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatii comune la bloc dan.predescu@yahoo.com dan.predescu@yahoo.com Buna ziua, In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a ... (vezi toată discuția)
Boxa in spatiu comun ! BogdanPetru BogdanPetru In blocul meu la fiecare etaj unde era spatiul destinat ghenei de gunoi se afla cate o boxa ! Boxa de la etajul meu este inchiriata de un vecin care sustine ca ... (vezi toată discuția)