avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatii comune la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatii comune la bloc

Buna ziua,
In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a avea un contract de inchiriere incheiat, se plateste doar o chirie lunara modica. Vrem sa schimbam lucru acesta si ne-am gandit in primul rand sa incheiem contract de inchiriere cu cei care sunt dispusi sa plateasca o anumita suma de bani.
Legea 230/2007 art 39 prevede ca "Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune".

Tinand cont de aceste aspecte, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari:
1. Oare acest paragraf se refera la inchirierea spatiilor comune catre alte persoane (fizice/juridice) in afara proprietarilor?
2. Ce inseamna "acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei", 50%+1 din numarul total de proprietari? Este nevoie de convocarea Adunarii Generale sau credeti ca este suficienta obtinerea semnaturii fiecarui proprietar intr-un tabel nominal?
3. Ce inseamna "acordul proprietarilor direct afectaţi de vecinătate", doar cei care locuiesc pe etajul respectiv sau pe etajele +/-1?

Multumesc anticipat!
O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:11, 19 Noiembrie 2018
1. Da
2. De regula in adunarea generala, sub semnatura celor care sunt de acord.
3. 50 %+1. Destul de ciudat ca cele 12 boxe existente sunt inchiriate de catre asociatia de proprietari ? In mod normal, fiecare apartament s-a cumparat cu boxa cu tot. Daca sunt mai putine boxe decat apartamente, atunci beneficiaza de boxa numai cel care a platit prin contractul de vanzare-cumparare. Daca intr-un final se ajunge la un acord de inchiriere (greu de crezut ca proprietarii/ chiriasii actuali vor renunta la spatiu) este nevoie de acceptul celor care detin spatiul in prezent. Unui proprietar care nu are boxa in prezent ii va fi indiferent daca se inchiriaza la terti sau nu.
Multumesc de raspuns.
Revin tot la acest topic cu urmatoarea speta: actualii chiriasi ai boxelor (care, dupa cum mentionam mai sus nu au incheiat contract de inchiriere) nu vor sa renunte la boxe si invoca o hotarare de Comitet Executiv de acum foarte multi ani prin care lor li s-a dat spre inchiriere spatiile comune.
Noi, cei din Comitetul Executiv actual, pe baza articolului nr 14 din Legea 230/2007 ("Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu") precum si a articolului nr 30 litera d) din aceeasi lege, am considerat ca toti proprietarii au dreptul de a inchiria spatiile comune insa, actualii chiriasi invoca si dreptul de preemtiune.

Acum intrebarile:
1. Este corecta/de actualitate invocarea hotararii vechiului comitet executiv de catre actualii chiriasi?
2. Este corecta abordarea privind dreptul tuturor proprietarilor la inchirierea boxelor?
3. Are Comitetul Executiv ca atributii sa stabileasca cine/cum/cat/cu ce pret se pot inchiria spatiile comune?
4. Este corecta invocarea dreptului de preemtiune la inchirierea unui spatiu comun? Nu este oare valabil acest drept doar in cazul cumpararii de catre chirias a spatiului in cazul in care vanzatorul doreste sa-l vanda?

Multumesc in avans.
Nu furnizati date despre modul de inchiriere boxe. De ce asociatia de proprietari a inchirit boxe unor proprietari ? De cand o AP poate fi proprietara boxelor pentru a le putea inchiria ? Ce a facut AP cu banii din chirii ? I-a utilizat in folosul tuturor proprietarilor ? Personal cred ca ceva este in neregula.
Restul discutiei, daca nu lamuriti cele de mai sus, mi se pare o pierdere de timp.
O parere generala: Comitetul executiv nu poate hotari nimic fara aprobarea Adunarii generale a proprietarilor.
Nu cred ca e tardiv, poate se uita si altii interesati de subiect... Domnule Popa...
0. Nu toate imobilele au boxe in proprietate. De cele mai multe ori se construiesc boxe in spatii comune tehnice.
1. Asociatia de Proprietari este obligata sa incheie contracte de inchiriere pentru spatiile comune chiar daca contractul este cu valoare ZERO.
2. Asociatia de Proprietari este Administratorul definit prin Lege si Acordul Membrilor Asociatiei, doar de asta s-a infintat. Administrand proprietatea comuna poate conform legii sa inchirieze in folosul ei.
3. Ca sa fie clar: Asociatia de Proprietari nu este o persoana, un om, un Presedinte, Presedintele o reprezinta, "Seful" este Adunarea Generala!!! A cui? A PROPRIETARILOR!
4. Parerea dumneavoastra este falsa. Conform Legii, Comitetul Executiv poate hotari si fara Adunarea Generala in limitele prevazute de Lege.
5. Banii din chirie se contabilizeaza in Fonduri Speciale, pe care Adunarea Generala trebuie sa le stabileasca utilizarea.
6. In cazul in speta, ca sa dau si un raspuns Domnului Dan:
a. pentru fiecare spatiu comun dat spre folosinta (indiferent carei persoana fizice sau juridice din cadrul Asociatiei sau din afara) este necesar acordul majoritatii (50%+1) SI ATENTIE acordul se da in cota indiviza pentru ca spatiile comune se afla in proprietate comuna functie de cota indiviza.
b. poate exista un acord al majoritatii care sa specifice toate spatiile comune si toti chiriasii;
c. nu este obligatorie convocarea Adunarii Generale, este suficient un tabel nominal care sa consemneze in clar si fara dubii pentru ce anume se da acordul (se voteaza).
d. Comitetul Executiv nu poate da acordul pentru inchirierea unui spatiu. Atributiile CE (si ale Presedintelui) sunt clar specificate in Lege.
e. Orice situatie in care este necesara o hotarare ce nu face parte din atributiile CE necesita acordul majoritatii. In cazul unor boxe din subsol, este necesar numai acordul majoritatii proprietarilor acelor spatii comune (de exemplu un tronson de scara).
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
RaDracones, utilizator
Buna ziua , am si eu o speta, asociatia de proprietari imi cere chirie pe o camara aflata pe palierul etajului la care locuiesc in contextul in care toate apartamentele de pe etaj au camara si debara in interiorul apartamentului iar eu am doar debara . Din releveu pe care sunt trecute materialele de finisare , respectiv mozaic sau linoleu , la mine este specificat in camara mozaic si in debara mozaic , eu in apartament neavand decat un spatiu de depozitare . Ce acte trebuie sa detina asociatia prin care sa dovedeasca ca acel spatiu este ale asociatiei si nu al meu ?

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comun doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca pentru inchirierea unui spatiu comun (o parte din holul de de acces al blocului) este nevoie de votul majoritatii ... (vezi toată discuția)
Atac decizie adunare generala comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea situatie cu administratia blocului unde locuiesc, si anume: stau intr-un bloc cu 10 etaje din 2007 iar una din boxele de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere boxe intre etaje dan61 dan61 La noi in bloc s a hotarat la ultima adunare generala sa se intocmeasca contracte de inchiriere intre asoc.de propr. Si locatarii care folosesc boxele dintre ... (vezi toată discuția)