avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inchiriere spatiu comun

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca pentru inchirierea unui spatiu comun (o parte din holul de de acces al blocului) este nevoie de votul majoritatii membrilor adunarii generale.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:54, 10 Octombrie 2010
Spatiul mentionat reprezinta coproprietate fortata si perpetua a tuturor proprietarilor din imobil,astfel incat inchirierea spatiului se poate realiza numai cu acordul majoritatii proprietarilor
Daca spatiul in cauza este aducator de venituri la bugetul asociatiei,acestea vor fi repartizate -in raport de cota indiviza - tuturor proprietarilor
Pentru a nu mai deschide un nou topic voi posta o situatie in ceea ce priveste un spatiu comun.
X a preluat fara vreun acord un spatiu localizat la parterul blocului cu 4 ani in urma. Acest spatiu era dezafectat, plin de gunoaie si alte mizerii. X l-a igienizat si il foloseste si in ziua de astazi ca spatiu de depozitare pentru diverse lucruri. Timp de 4 ani nimeni nu l-a intrebat nimic insa, zilele trecute presedintele asociatiei a pretins o chirie pentru acel spatiu care, dupa spusele lui, trebuie platita chiar retroactiv.
Intrebari care le pune X:
1. nu este normal sa detina un spatiu asa cum altii locatari de la alte asociatii dispun de camarutele din subsoluri fara a avea vreun accept sau sa plateasca ceva?
2. de ce presedintele asociatiei nu s-a sesizat pana acum in cei 4 ani?
3. de ce sa plateasca o suma pe un spatiu pentru care nu exista acte? Este legal acest lucru, mai ales ca s-a solicitat plata retroactiv?
4. ca locatar, nu are dreptul la o parte (gratuit) din cota indiviza din spatiile comune ale asociatiei de locatari?
Multumesc anticipat in numele d-lui X pentru raspunsuri.
L.C.
@doina99
Comitetul executiv poate inchiria un spatiu din proprietatea comuna cu acceptul proprietarilor direct afectati (sus-jos-stanga-dreapta-fata).
Fiind vorba despre un spatiu prin care toata lumea are acces atunci trebuie acordul majoritatii 50% + 1 proprietarilor.

@Laura Ciobeica
1. E normal sa se ocupe un spatiu din proprietatea comuna, atat dv. cat si ceilalti vecini numai daca exista un aviz al comitetului executiv si un acord al vecinilor direct afectati. In schimbul acestei inchirieri respectivii ocupanti ai spatiilor trebuie sa plateasca si chirie celorlalti proprietari.
Cota-parte indiviza nu este un spatiu strict delimitat pentru ca atunci fiecare si-ar lua cate o suprafata si ma tem ca vecinii de la ultimul etaj n-ar mai avea pe unde sa coboare. Cota-parte indiviza este o proportie din fiecare particica a spatiilor dintre apartamente.

2. Cred ca el ar trebui sa va raspunda. Noi nu putem sti ce e in capul lui.

3. Plata se face in baza unui contract de inchiriere. Spatiul cu pricina nu este un spatiu al nimanui, ci este al tututora si al fiecaruia in parte in baza acordul de asociere pe baza caruia s-a creat asociatia de proprietari. Proprietatea comuna (inclusiv spatiile ocupate de cate unul sau altul dintre proprietari) este trecuta in actele de proprietate al fiecarui proprietar la cota-parte indiviza.

4. Am raspuns in cadrul celor 3 puncte de mai sus.
Am presupus ca X sunteti dv. ca asa ca am folosit adresarea directa ;)
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
elga50, moderator
@doina99,
Legea 230/2007 precizeaza:
Art. 30. -(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
d) reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune;

Comitetul executiv decide, dar adunarea generala poate sa adopte, sa modifice sa ia hotarari. O decizie a comitetului poate fi anulata de o hotarare a adunarii generale.

@Laura Ciobeica,
1. Normal este ca acel spatiu sa fie folosit cu acordul asocaitiei printr-un contract de inchiriere.
2. Presedintele asociatie nu a sesizat timp de 4 ani pentru ca a putut fi ales intre timp, pentru ca nu a stiut, pentru ca nu si-a dat seama, pentru ca nu a fost atentionat de altcineva. Daca acum a constatat, acum aplica legea.
3. Trebuie sa plateasca o chirie daca vrea sa-l foloseasca singur. Altfel sa-l cedeze cuiva care plateste chirie de care beneficiaza toti proprietarii.
4. La o parte din proprietatea comuna, conform cotei indivize, are dreptul orice proprietar, deci si celalti vecini au dreptul.

Discutand cu presedintele se poate ajunge la o intelegere. Sa se considere ca a folosit pana acum acel spatiu in contul eforturilor si cheltuielilor pe care le-a facut pentru curatenia si amenajarea lui. iar de acum inainte sa plateasca chirie in baza unui contract incheiat cu asociatia. Totusi, oricat ar fi muncit sa-l faca functional, s-a compensat cu utilizarea lui in 4 ani fara a plati chirie.
Multumesc frumos atat doamnei Elga cat si domnului Adrian pentru lamuriri.
Este vorba de situatia unui unchi si cunoscand profesionalismul consultantilor de pe acest forum, am hotarat sa-i dau o mana de ajutor.
O ultima intrebare: care ar fi valoarea aproximativa a chiriei pe care ar trebui s-o plateasca lunar pentru acest spatiu (circa 3 mp) si in baza carei legi se face acest calcul?
Multumesc.
L.C.

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatii comune la bloc dan.predescu@yahoo.com dan.predescu@yahoo.com Buna ziua, In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a ... (vezi toată discuția)
Concesionare uscatorie Lochness Lochness Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)