avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier cu vina pietonului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier cu vina pietonului

Buna ziua!Am avut un accident cu masina: in fata masinii mi-a iesit un copil si si-a fracturat in urma impactului un picior. Mentionez ca in zona nu era trecere de pietoni,copilul a iesi in viteza dintre alte masini parcate pe lateral, eu nu aveam mai mult de 40 km/h si nici alcool nu consumasem. Totusi permisul mi-a fost retinut fara sa mi se dea nici o dovada la mana pt ca cica e accident din vina pietonului sau a parintilor ca nu l-au supravegheat si totusi de 4 zile nimeni de la politie nu stie sa-mi zica ce s-a mai intamplat(adica parintii nu au dat inca declaratie sau ce face copilul).Dupa accident am dus copilul la spital si i-a fost pus in gips piciorul, dar parintii au refuzat spitalizarea luandu-l acasa si acum, zic cei de la politie, ca ar tb sa-l vada un medic legist si m-au intrebat daca as vrea sa-l platesc pe acest medic?E normal sa platesc eu ceva?Ar trebui sa cad la vreo invoiala, e normal ca parintii sa aiba in acest caz vreo pretentie, in cat timp ar trebui solutionat un astfel de caz?Va rog lamuriti-ma sau dati-mi macar nr legii unde as putea citi ceva care sa ma edifice cu privire la ceea ce trebuie sa fac!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:39, 23 Ianuarie 2009

Art. 72 din Codul rutier prevede:
(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Prin urmare nu aveti vreo vina.

ing. Ioan Ciobanu
Corect punctat de domnul inginer Ioan Ciobanu.
Ar trebui sa le aduceti la cunostinta despre acest articol si domnului politist care instrumenteaza cazul si sa-l intrebati ce se intampla cu permisul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru trecera strazii ilegal alexandrinalexa alexandrinalexa Buna! Mi-ar putea spune cineva daca in cazul in care am trecut strada ilegal, si am primit amenda, ar avea vreun sens sa o contest? Trecerea de pietoni era la ... (vezi toată discuția)
Accident ionutstaicu ionutstaicu Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)