vreau sa cedez partiile sociale catre o terta persoana prin act notarial,intrebarea mea este daca eu raspund de ceea ce face inputernicitul.va multumesc
Imputernicit fiind cine in ecuatia asta? Unul este cedent si celalalt este cesionar. Daca va referiti la cel caruia ii cesionati partile sociale, acesta raspunde in limita capitalului social daca e vorba de SRL. Raspunderea in principiu este a administratorului societatii care poate fi sau nu asociat.
Ei, Adrian, s-ar putea ca utilizatorul sa se gandeasca sa imputerniceasca o persoana ca in numele lui si pentru el sa cesioneze partile sociale pe care le detine intr-o societate.
Daca asa este, stimate utilizator, imputernicitul dumneavoastra va raspunde strict numai pentru ceea ce il imputerniciti sa faca, in acest caz dumneavoastra nu aveti pentru ce raspunde.
va multumesc.sunt asociat unic intr-un srl,vreau sa dau firma unui prieten fiindca are urgent nevoie de un srl ptr a contracta o lucrare in constructii ,treab fiind urgenta nu e timp ptr a face modificarii cu privire la administrator(adica sa nu mai figurez eu ci el,deoarece am inteles ca procedura dureaza 30 de zile la orc)sivrea sa ai dau lui firma doar prin act notarial(nu stiu ce fel de act poate fii acesta)si intrebarea mea e ca daca ai dau firma prin act notarial si el comite anumite ilegalitatii sau face datorii eu voi fii tras la raspubdere penala sau sa platesc datoriile?va multumesc ptr rapdarea si bunatatea de a imi raspunde.
De ce prietenul dvs nu-si face singur fima? ... dureaza maxim 5 zile.
Sau puteti face aceasta cesiune concomitent cu o majorare de capital din partea celui care preia partile sociale ale societatii. Se depune la banca contravaloarea unei parti sociale ( banuiesc ca o parte sociala are valoarea de 10 lei) in contul de capital social ca majorare a acestuia, mergeti la notar si acesta va redacteaza Decizia asociatului unic prin care se aproba cesiunea, revocarea dvs. din calitatea de administrator si numirea prietenului dvs, intocmeste contractul de cesiune, prietenul dvs. va da declaratie ca indeplineste conditiile legale de a fi asociat unic si ca accepta mandatul de administrator, v-a da si specimenul de semnatura, iar notarul va v-a actualiza actul constitutiv cu datele noului asociat - administrator. Cu toate acestea si cu dovada majorarii capitalului va prezentati la registrul comertului unde completati o cerere si depuneti dosarul. In 7 zile va iese lucrarea, fara a mai fi nevoiti sa asteptati cel putin 45 de zile ( cele 30 de zile la care faceti referire, trebuie sa treaca dupa ce se publica in moniturlui oficial decizia asociatului).
Mai pe scurt cesiunea de poate face in 2 feluri:
1 cesiune "simpla" cu majorare de capital care are 1 etapa si care dureaza 7 zile.
2. cesiune "complicata" care are 2 etape si care dureaza in total dureaza 2 luni.
Dumneavoastra alegeti!