Va adresez marea rugaminte de a ma ajuta cu niste sfaturi juridice ( in principal ma refer aici si la costurile implicate in derularea tranzactiilor de mai jos ):
Tatal meu impreuna cu fratele sau detin o suprafata de teren de 1300 mp in baza unui certificat de mostenire. Pe jumatate din teren ( in baza intelegerii verbale avute cu fratele), tatal meu a construit o casa P+1 care este nefinisata , nelocuibila.
Fratele tatalui este plecat din tara impreuna cu baiatul lui care este casatorit si are 2 copii. Eu sunt singur la parinti si ambii parinti sunt in viata.
Eu as vrea acum , cand inca cei 2 frati sunt in viata sa lamurim lucrurile in ceea ce priveste terenul – sa se imparta terenul. ( nu vreau sa am discutii cu varul meu referitoare la impartirea terenului in momentul cand unul din frati nu va mai fi in viata si de aceea am zis ca este bine inca de acum sa se rezolve problema ).
A. O prima intrebare ar fi: cum se poate face acest lucru si ma refer aici la un act care sa fie irevocabil , sa nu poate fi anulat , atacat etc … Care ar fi varianta cea mai ieftina din punct de vedere costuri si care ar fi acelea si in ce cuantum ? Ce pasi trebuie facuti pt finalizarea acestei operatiuni ?
B. O a doua intrebare ar fi: Ce drepturi as avea asupra terenului si asupra casei construite in situatia decesului tatalui meu ?
C. Dorinta mea si a tatalui este de a-mi transfera dreptul de proprietate asupra casei insa nu stim care ar fi solutia cea mai sigura , care sa ma protejeze pe mine si cea mai ieftina dpdv costuri ? Fratele tatalui, ,mama si varul meu pot emite pretentii la aceasta casa in cazul decesului tatalui meu ? V-as ruga mult sa ma ajutati in acest sens. Am inteles ca cel mai sigur este contractul de vanzare cumparare insa si solutia cea mai costisitoare.
Care este pretul minim la care putem face tranzactia de v/c a casei avand in vedere ca nu este finisata /locuibila? Este nevoie ca plata sumei sa se faca prin banca astfel incat sa nu fie contestat contractul ulterior? Sau poate fi facut si cash ? Trebuie sa am dovada platii ?. Exista vreo scutire la anumite taxe/impozite avand in vedere ca tranzactia se deruleaza intre mine si tatal meu ?
Imi cer scuze pentru expunerea mea detaliata si va rog daca se poate sa mi raspundeti la fiecare din punctele A, B si C.
A.In mod normal, pe cale amiabila, aceasta problema se poate solutiona la notar printr-un act de partaj voluntar. Fiecare frate va prelua lotul care i se cuvine. Trebuie facut cadastru pe intreg, inscrirea in cartea funciara, apoi pe loturi. Dupa, se poate face actul de partaj.
B. Daca tatal decedeaza, aveti dreptul mostenitorului rezervatar, iar daca este casatorit are dreptul si mama.
C. Dupa ce se face partajarea si vanzarea catre dvs. nu mai pot emite pretentii, deoarece se prezuma, si asa este, ca ceea ce a consemnat notarul reprezinta voinat lor.
Deci veti putea cumpara sau vi se va putea dona fara probleme.
Mostenire bunici
quodvide
Buna ziua,
Va solicit parerea in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat acum 19 ani si dupa ce acum un an bunicii au facut acte pe un apartament in care ... (vezi toată discuția)