avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Cine poate face controlul intern managerial la o ...
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Cine poate face controlul intern managerial la o institutie publica?

Doresc sa obtin certificatul de audit managerial intern. Unde ma inscriu? Spuneti/mi va rog cine poate face controlul intern managerial? Cine elibereaza certificatul de audit intern si in ce conditii? multumesc.:D:D:D:D:D
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
e_rainbow_love, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristi2011 Cristi2011 , Contabil 09:02, 8 Octombrie 2012
Deocamdata nu puteti sa-l obtineti. In dezbatere sunt "normele privind coordonarea şi desfăşurarea proceselor de atestare naţională şi de pregătire profesională continuă a auditorilor interni din sectorul public şi a persoanelor fizice" , pe care le gasiti aici :

[ link extern ]

Dupa atestare , veti putea ca persoana fizica atestata sa desfasurari activitati de audit intern.
Daca sunteti auditor intr-o institutie publica si aveti o vechime de cel putin 5 ani in acesta functie veti fi atestat in termen de 6 ani de la data intrarii in vigoare a legii 191/2011( a intrat in vigoare din 6.11.2011)

Certificatul de atestare il va elibera comisia de atestare.

Conditiile, cerintele necesare obtinerii certificatului de atestare le gasiti incepand cu pagina pagina 7.

Va transmit si link-uri pentru Legea 672/2002(privind auditul public intern) republicata in M.Of.856/5.12.2011 si Legea 191/2011 publicata in M.Of. 780/3.11.2011 :

[ link extern ] /

[ link extern ]
controlul intern managerial este un SISTEM diseminat in intreaga organizatie, nu il face cineva anume (vreo structura care sa se ocupe cu asa ceva).

Prin normele privind coordonarea şi desfăşurarea proceselor de atestare naţională şi de pregătire profesională continuă a auditorilor interni din sectorul public şi a persoanelor fizice se reglementeaza ATESTAREA AUDITORILOR INTERNI, in urma careia se poate obtine certificatul de atestare a unei persoane in doemniul auditului intern (public).
In ceea ce priveste certificatul de audit managerial intern, nu exista un astfel de certificat!

"În timp ce, la majoritatea autorităţilor şi altor instituţii publice, conducerea manifestă o tendinţă de a aprecia sistemul de control intern/managerial, ca funcţionând într-un cadru organizatoric distinct de sistemul de management practicat în mod curent în entitate, ceea ce a condus la punerea accentului pe adaptarea cerinţelor standardelor de control intern la practicile anageriale
existente şi mai puţin pe ajustarea actului de conducere la cerinţele standardelor." Sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Auditor public intern s_mari s_mari Un auditor public intern, functionar public, in cat timp de la ocuparea functiei trebuie sa obtina certificatul de atestare a auditorului intern din sectorul ... (vezi toată discuția)
Control intern managerial versus auditor intern otilia13 otilia13 Buna seara. Societatea noastra are ca asociat unic consiliul local, avand capital integral de stat. In urma unui control al Curtii de Conturi s-a constatat ca ... (vezi toată discuția)
A fost publicat raportul de control intern 2012 Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Pentru cei interesati (entitati publice), a fost publicat Raportul privind controlul intern pe anul 2012. Poate fi accesat la ... (vezi toată discuția)