avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis

Daca ma poate ajuta cineva cu o explicatie: am trecut pe rosu intr-o intersectie aglomerata, semafor pt pietoni, politistul mi a retinut permisul si mi a dat o dovada in care se specifica foarte clar 30 de zile, dar la putin timp am primit acasa procesul verbal cu 60 de zile suspendare. Mentionez ca in urma cu cateva luni a mai fost suspendat 30 de zile, aceasta sa fie cauza? Nu am semnat nimic, nici macar nu am stiut, ce pot sa fac? Reducerea cu 30 de zile pica din cauza ca sunt recidivist, plangerea penala pentru anulare este singura varianta, ce as putea specula? Poate fi vorba de vreo eroare, cum s a ajuns la 60 de zile in mod legal?
Cel mai recent răspuns: balasca_george , utilizator 12:18, 28 Noiembrie 2012

ART. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M5
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(1^1) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
#B
(2) În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârşeşte, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului de către serviciul poliţiei rutiere, care are în evidenţă contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenţii.
(4) Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei.
(5) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.
#M5
(6) În cazurile prevăzute la alin. (1), contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
#B
(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzută la alin. (1) lit. a) şi b).
#M9
(8) În situaţia în care autoritatea emitentă a permisului de conducere a sesizat instanţa de judecată potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere.
#M5
eucristi a scris:

Reducerea cu 30 de zile pica din cauza ca sunt recidivist, plangerea penala pentru anulare este singura varianta, ce as putea specula? Poate fi vorba de vreo eroare, cum s a ajuns la 60 de zile in mod legal?


Art. 103-oug 195
(2) În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârşeşte, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o nouă faptă prevăzută la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3) şi art.102 alin.(3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Art. 100
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

Art. 221. –
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
Buna ziua! As avea nevoie si eu de ajutorul dumneavoastra. Am fost oprit acuma cateva luni si mi-a fost retinut permisul pentru conducerea cu numere provizorii(rosii) expirate. Intre timp, pana la solutionare am circulat cu dovada inlocuitoare de la IPJ Sibiu. Ieri am fost la procuror pentru prelungirea dovezii si se pare ca mi-au solutionat cazul: amenda administrativa de 200 de lei, si 67 de lei cheltuieli de judecata. Dupa achitare am fost la politie, unde mi s-a spus ca nu mai am dreptul sa conduc 90 de zile, timp in care trebuie sa sustin si examenul de conducere.

Intrebarea mea este: decizia functionarului de la ghiseu(desi am facut cerere catre seful politiei de solutionare), adica suspendarea 90 de zile si examen este corecta? Mi se pare mult peste decizia procurorului.

Este vreo sansa sa imi recuperez carnetul mai repede? Daca sustin examenul, cereri, orice...

In decizia procurorului scrie clar ca nu am avut antecedente, comportament amabil, etc... nu reprezinta pericol, nu a infaptiut fapte grave, nimica... Insa mi se pare enorm 90 de zile!

Ma intereseaza doar cum pot sa imi recuperez carnetul mai repede(politistul de la ghiseu a spus ca nu pot nicicum, insa am citit ca daca dau examen pot face cerere pentru scurtarea timpului). Ma puteti lamuri? Ce sa fac?

De asemenea nu am mai avut permisul suspendat, am toate punctele, abea mi-am luat si categoria A vara asta, am carnetul de 7-8 ani, nu am avut decat 2-3 amenzi de circulatie in anii astia...

Va multumesc anticipat pentru ajutor si astept raspunsul dumneavoastra!
Buna, va scriu din nou(referitor la postarea anterioara)!

Am sustinut astazi testul de cunostinte(13/15), pe care l-am promovat, insa politistii au spus ca dupa urmarirea penala nu se acorda reducerea perioadei de suspendare. Insa ce am citit eu in legislatie, si in alte postari, aceasta reducere se acorda daca a fost incetata urmarirea penala. Precizez ca a fost solutionat dosarul cu amenda administrativa de 200 de lei + cheltuieli de judecata(deci a fost incetata si urmarirea penala)
.
Ma puteti lamuri? Pot sau nu sa fac cerere de reducere a perioadei de suspendare de la 90 la 30 de zile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pe 90 de zile Cimss Cimss Buna ziua, As avea si eu o nelamurire, am fost cercetata intr-un dosar penal pentru punere in circulatie a unei autotutilitare la care i-au expirat ... (vezi toată discuția)
Confirmare renuntare la up Lary25 Lary25 Buna ziua, acum un an de zile am fost prins conducand fara dreptul de a conduce un autovehicul ( fapta s-a intamplat fix intre 2 prelungirii). Mi s-a intocmit ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto in 30 zile fata de 60 cat este suspendat marza18marius marza18marius Buna Ziua, Am avut permisul suspendat pt accident neacordare de prioritate 60 zile si vreau sa dau examen ca sa-l pot recupera in 30 de zile. Exista insa o ... (vezi toată discuția)