avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCALCARE CLAUZA DE COFIDETIALITATE !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCALCARE CLAUZA DE COFIDETIALITATE !

BUNA ZIUA ,
IMI POATE SPUNE CINEVA CE INSEAMNA MAI PRECIS STIPULAREA INTR-UN CONTRACT DE CONFIDENTIALITATE CA , CITEZ : " SALARIATUL SE OBLIGA SA NU DEZVALUIE NICI UNEI PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE SAU , IN GENERAL , TERTILOR FATA DE CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA IDENTITATEA SI SAU DATELE PERSONALE ALE FOSTILOR , PREZENTILOR SAU POTENTIALILOR CLIENTI AI ANGAJATORULUI , IDENTITATE SI SAU DATE PESONALE "
MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:58, 23 Septembrie 2012
Nerespectarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Daunele interese reprezintă pentru creditor (partea păgubită) un echivalent în bani destinat să acopere prejudiciul suferit ca urmare a neexecutării, executării cu întârziere sau executării necorespunzatoare a contractului de către debitorul aflat în culpă.

Cuantumul daunelor-interese poate fi evaluat convenţional de către părţi prin contractul individual de muncă, însă instanţa de judecată poate diminua suma prevazută în cazul în care nu este proporţională cu prejudiciul produs şi dovedit.

Dacă părţile nu înţeleg să prevadă prin contract cuantumul daunelor-interese, acesta va fi stabilit de instanţă în funcţie de evaluarea prejudiciului. Dovada prejudiciului suferit ca urmare a nerespectării clauzei aparţine părţii vătămate.

Încălcarea obligaţiei de confidenţialitate de către salariat poate determina şi răspunderea disciplinară a acestuia, în măsura în care aceasta este considerată abatere disciplinară, putîndu-se ajunge şi la desfacerea contractului individual de muncă.

Răspunderea disciplinară a salariatului pentru încălcarea clauzei de confidenţialitate nu îşi produce efectele în cazul în care salariatul divulgă informaţii care dovedesc săvârşirea de către angajator a unor fapte ilicite.
Datele personale sunt confidentiale si nu se dezvaluie altor persoane decat in baza unui temei legal justificat ( contract neexecutat sau litigiu ). A se vedea legea nr. 677/2001 cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

Referitor la confidentialitate. Ati avut acces la aceste date prin natura serviciului si cu scopul exercitarii atributiilor de serviciu. Dar nu aveti voie pt ca nu e legal, sa le divulgati altor persoane, daca nu aveti un temei legal justificat. Daca nu respectati aceasta, angajatorul are dreptul sa va ceara in instanta daune interese pt prejudiciile create.

-DACA ANGAJATUL A DEZVALUIT ALTOR PERSOANE , INCLUSIV FAMILIEI , CLIENTILOR , NUMELE UNUI ALT ANGAJAT (SALARIUL, DATE DIN FIRMA , PROCEDURI , SITUATII FINANCIARE , ETC ) SI SI-A DAT DEMISIA VERBAL DE COMUN ACORD CU ANGAJATORUL ...
DUPA CE PERIOADA POATE FACE DECLARATII CU PRIVIRE LA ACESTE ASPECTE ?
-ESTE VORBA DE UN LITIGIU DE MUNCA DEJA CREAT INTRE ANGAJATOR SI ANGAJAT .
-UNUL DINTRE ANGAJATI A ACUZAT CONDUCEREA CA LUCREAZA FARA CONTRACT DESI ERA INSCRIS IN REVISAL !
- A SEMNAT CONTRACTUL DUPA CE A VENIT SA INCASEZE SALARIUL !
-A CONSTATAT CA ESTE INCADRAT DIN ZIUA IN CARE A INCEPUT MUNCA DAR NU A SEMNAT CONTRACTUL DE MUNCA .
-CINE ESTE VINOVAT ?
MULTUMESC
:offtopic: Interventie moderator

Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Trebuie sa tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
cum spunea colega...

gerberga a scris:

Nerespectarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese. [....]

Încălcarea obligaţiei de confidenţialitate de către salariat poate determina şi răspunderea disciplinară a acestuia, în măsura în care aceasta este considerată abatere disciplinară, putîndu-se ajunge şi la desfacerea contractului individual de muncă.

Răspunderea disciplinară a salariatului pentru încălcarea clauzei de confidenţialitate nu îşi produce efectele în cazul în care salariatul divulgă informaţii care dovedesc săvârşirea de către angajator a unor fapte ilicite.



Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate ginutz_a ginutz_a Ce valoare are o clauza de confidentialitate intr-un contract? este recunoscuta de legislatia romana? daca este incalcata, care sunt sanctiunile? (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate Danny84 Danny84 Buna seara. As dori sa stiu conform noilor reglementari, in ceea ce priveste clauza de neconcurenta si de confidentialitate, care este obligatia ... (vezi toată discuția)
Semnare contract confidentialitate pe termen nelimitat alexandrubirtoc alexandrubirtoc Buna seara. Mi se cere la firma la care lucrez sa semnez un contract de confidentialitate VALABIL PE TERMEN NELIMITAT. (toata viata) In cazul in care este ... (vezi toată discuția)