avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

plangere penala

Pot face plangere penala pentru incercare de acuzatii mincinoase la care am un martor ? Au trecut de atunci cca. 7 luni .
Cel mai recent răspuns: tiberiu8mai , utilizator 21:12, 21 Septembrie 2012
Presupun că vă referiţi la săvârşirea infracţiunii de denunţare calomnioasă.Cam asta înţeleg eu prin ,, acuzaţii mincinoase,,.
Simpla încercare , care ar putea fi o tentativă, nu este incriminată şi nu veţi obţine tragerea la răspundere a făptuitorului.
Dovada o faceţi prin plângerea sau denunţul mincinos, făcut cu rea credinţă în contra dvs. de către acea persoană, plângere sau denunţ ce se vor dovedi ulterior a fi nefundamentate.

Art. 259 cod penal:
Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

Mi s-a facut plangere penala ca asi fi furat un telefon din locuinta reclamantului in perioada cat am fost in acea locuinta. Cauza a fost clasata fiindca nu a avut nici o proba,doar vorbe .I n prealabil,reclamantul ar fi vrut sa faca plangere penala pentru ca asi fi vrut sa-i violez nevasta in aceeasi perioada cat am fost la el in casa,dar a ramas cu furtul telefonului . Despre acest fapt (in cazul incercarii mele de ai viola nevasta)exista un martor care a auzit cum punea la cale savarsirea de catre mine a acestei fapte. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez mai departe,tinind cont de faptul ca a trecut cam 7 luni de atunci. Va multumesc ! Am inteles ca nu conteaza ticluirea violului,ci doar plangerea cu telefonul.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
tiberiu8mai, utilizator
Cum v-am mai spus, dacă nu a făcut plângere şi pe acest aspect, nu subzistă infracţiunea de denunţare calomnioasă. Dască vă simţiţi lezat puteţi încerca o acţiune la instanţa civilă, iar martorul dvs. va confirma faptul că vi s-au adus asemenea acuze nefondate. Puteţi solicita daune morale .Nu ştiu ce şanse aveţi, însă puteţi încerca.
Pentru furtul telefonului, fapt de carte aţi fost acuzat iar petentul nu a putut face dovada faptei invocate în plângere, aţi putea depune plângere pe denunţare calomnioasă.
Am inteles !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare calomnioasa elena1elena elena1elena ce masuri se puate lua impotriva unei persoane ca mia facut o denuntie la politie sa investigat a ajuns la procuratura si sa dat NUP.eu la randulñ meu ... (vezi toată discuția)
Despre calomnie.... ContSters142651 ContSters142651 Postarita de la mine din sat ma acuza de calomnie,desi eu nu am atins-o cu nici o vorba.Mi-a mai facut si reclamatie pt acest lucru. A gasit si cativa martori ... (vezi toată discuția)
Ploaie de acuzatii clauflu clauflu buna ce pot face din punct de vedere legal in cazul in care o persoana imi face sistematic reclamatii la organele de politie, pentru un asazis furt pentru ... (vezi toată discuția)