Titlul de calatorie se poate obtine de la ambasade/consulat,si pe baza unei hotarari prin Ordonanta Presedintiala de suplinire a acordului celuilalt parinte ROMAN,(pana la finalizarea procesului de fond a divortului/custodie..), in vederea unei calatorii in Romania ?
Deoarece:
De la consulatul Romaniei din Norvegia am primit urmatorul raspunscopy/paste):,
"Stimata doamna,
in cazul in care hotararea este definitiva si irevocabila si se specifica in clar ca custodia copilui este la dvs sau ca se permite intoarcerea fara acordulul tatalui in Romania, atentie trebuie sa o prezentati in original si sa aiba stampila cu hotarare definitiva si irevocabila atunci se poate.
Referitor la toate intrebarile cu privire la autoritatile norvegiene trebuie sa ii intrebati pe acestia."
Inteleg din asta ca hoatarea prin ordonanta este inutila la consulat pentru eliberarea macar a unui titlu de calatorie,cum in mod normal,aceasta hoatarare este valabila in Romania la Serviciul pasapoarte ?
Dna.avocat din Romania spune ca:
"'Potrivit HG 922/2009, cererile care privesc eliberarea unui pasaport simplu pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani se formuleaza de catre:
a) ambii parinti;
b) parintele imputernicit de celalalt parinte printr-o procura speciala ori care are acordul scris al celuilalt parinte;
c) parintele caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) parintele in favoarea caruia s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte;
e) unul dintre parinti, chiar daca nu exista acordul celuilalt parinte, numai pentru situatiile cand minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fara de care viata ori sanatatea ii este pusa in pericol si nu exista timpul necesar pentru obtinerea acordului celuilalt parinte
f) parintele supravietuitor;
g) reprezentantul legal al minorului;
h) persoana imputernicita printr-o procura speciala de persoanele prevazute la lit. a), c), d), f) si g).
Noi ne incadram la lit. d) - obiectul cererii este suplinirea acordului paratului pentru ca minorul sa poata calatori in strainatate ( Norvegia - Romania), insotit de mama sa.
"
Intrebarea mea este daca aceasta hotarare prin ordonanta poate deveni "definitiva si irevocabila" asa cum cere Consulatul?.. sunt disperata sa ma intorc cat mai urgent in Romania, impreuna cu copilul meu!
Multumesc.
In Romania stampila de ramas definitiv si irevocabil se aplica la aceeasi judecatorie care a eliberat hotararea. Probabil ca si in Norvegia se procedeaza la fel. De regula se da un termen de 5 zile , de la comunicare ,in cazul ordonantelor presedintiale, pentru a va ramane definitiva. Acest termen este termenul de recurs pe care il are partea adversa, in cazul dvs. sotul. De aceea autoritatile romane nu va pot lua in considerare hotararea intrucat aceasta nu este definitiva si irevocabila. In cazul in care ar lua hotararea de buna sotul dvs. ar putea da in judecata institutia romana si desigur ca ar avea castig de cauza. Mergeti cu hotararea la institutia care v-a eliberat-o si solicitati aplicarea stampilei de ramas definitiv si irevocabil. Aceasta stampila in cazul dvs. se aplica in 24 de ore, maxim 48 de ore. Aveti grija ca hotararile din Regatul Norvegiei se apostileaza, deci parerea mea este ca ar trebui sa faceti si o apostilare a hotararii, cu Apostila de la Haga, pentru a va folosi in fata autoritatilor romane.
I-mi cer scuze ca nu am fost mai clara.Ordonanta Presedintiala de suplinire a acordului,o voi obtine de la aceeasi instanta din Romania unde este practic in curs si procesul de fond privind divortul/custodie.
Problema mea, era ca nu stiu sigur daca aceasta hotarare prin ordonanta, dupa cele 5 zile cu drept de recurs,se va putea stampila cu definitiv si irevocabil,pentru ca asta a fost conditia expresa ceruta de catre Consulatul Ambasadei Romaniei din Oslo ,pentru eliberarea acestui titlu de calatorie minor.
In alta ordine de idei..,sunt amenintata ca ar fi posibil ca tatal, sa se opuna intoarcerii in tara a minorului chiar si dupa ce voi obtine aceasta hotarare prin ordonanta din Romania, acesta putand face recurs la aceasta hotarare emisa de instantele romanesti,la o instanta norvegiana?!?
..sau sa faca plangere pentru rapirea minorului la autoritatile norvegiene!?
Eu sper ca nu se poate asa ceva.!Nu cred ca la o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante romanesti se poate face recurs la o instanta din alta tara mai ales ca deja in Romania este deschis procesul pe acest subiect.
In plus stiam ca hotararile instantelor din Romania sunt respectate de alte state si Norvegia nu face exceptie sper,dar si viceversa..
Acum ca a-ti amintit de apostila,ma intreb daca ar trebui sa si apostilez aceasta hotarare din Romania si sa o cer in dublu exemplar pentru ca una va ramane in original la Ambasada iar cealalta apostilata si eventual tradusa in norvegiana,ar trebui sa o am pe drum pana in tara in cazul in care se gandeste sa faca plangere pentru rapire de minor.
Ce parere aveti?
O voi intreba si pe dna.avocat din tara daca ar fi mai precaut in acest fel.
I-mi este foarte frica sincer, de institutiile.norvegiene.pentru ca stiu si am simtit pe propria piele ,ca abia asteapta un motiv cat de mic sa te poata lasa fara copil,am vazut si in presa romana ca au hartuit/cautat "nod in papura" catorva familii pentru a le putea lua copiii,Norvegia avand "lipsuri ori deficienta" pe tema copiilor,din cate am inteles..,si nu as vrea sa le dau motiv mai ales ca "terenul este destul de slab"...stiindu-se ca suntem si in divort/conflict,ca tatal ar face orice ca sa scape de copil/pensie alimentara cerandu-mi chiar sa renunt la pensie "daca mai vreau sa vad Romania"..
In mare cam aceasta este situatia.Multumesc pentru suport.
Teoretic, toate hotararile de ordonanta presedintiala sunt executorii inca de la prima instanta. Asa spune legea, care este foarte clara in acest sens. Acest gen de hotarare este definitiva si executorie, nefiind insa irevocabila. Din acest motiv, ea poate fi atacata cu recurs. Cel mai bine este ca ,dupa trecerea termenului de 5 zile, sa solicitati la Judecatorie aplicarea stampilei de ramas definitiv si irevocabil prin neapelare. In privinta apostilei consider ca din moment ce noi solicitam ca actele din Norvegia sa fie apostilate prin reciprocitate si norvegienii ar trebui sa ne ceara noua acelasi lucru.