avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am nevoie de contabil angajat sau nu?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am nevoie de contabil angajat sau nu?

Buna ziua,
Am deschis de curand un SRL care isi desfasoara activitatea doar online.Cu scuzele de rigoare daca nu am incadrat bine subiectul, desi am tot cautat dar n am gasit un raspuns satisfacator, va intreb: Luna viitoare va trebui sa platesc TVA ul si sa depun actele aferente, pentru asta trebuie sa am un contabil angajat? Eu, ca unic asociat si administrator al firmei nu am studii superioare de contabilitate. Am un prieten, contabil care m ar putea ajuta, dar care ar putea fi norma minima cu care poate fi angajat? in cazul in care trebuie sa am un contabil angajat.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ViewTechnologies , utilizator 13:29, 23 Septembrie 2012
Nu trebuie sa aveti o forma de contract cu un contabil decat pentru a va face si semna bilantul. Atunci semnati un contract de prestari servicii cu un contabil autorizat CECCAR.
Pentru lucrarile contabile din cursul anului, mai ales daca nu aveti angajati, le puteti face singur. Declaratiile pe care le veti depune le semnati dumneavoastra ca administrator.
Daca doriti puteti semna un contract de munca cu norma redusa de 2 ore pe luna sau un contract de prestari servicii contabile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
george-neagu, moderator
Va multumesc mult pentru raspuns.Imi faceam probleme cu contabilul.
Eu cand am infintat firma am optat pentru depunerea actelor aferente trimestrial dar am inteles ca daca voi face import de marfa voi fi trecut automat pe depunere lunara.Momentan am furnizorii din tara dar intentionez sa si import.Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Inainte de orice ar trebui sa va puneti intrebarea: cine raspunde daca se greseste?
Legea nr.85 din 1991 - Legea contabilitatii prin art.10 in care se spune: " (1)Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale. " va raspunde la acesta intrebare.
Ar trebui sa nu puneti problema "cat mai ieftin' ci "cat mai bine".
Da, intr adevar "cat mai bine" ma intereseaza sa fie totul.Am un contabil autorizat care ma va ajuta si mi va face documentatia necesara.Ma interesa doar daca trebuie sa l si angajez pentru a fi totul in regula, sa respect legea mai exact.Deci actele respective vor fi in regula, iar momentan daca am 3-4 facturi intr un trimestru.Sunt la inceput, pe parcurs daca se vor inmulti facturile vedem.
Ma puteti ajuta cu un raspuns si pentru a 2 a intrebare..
Multumesc mult pentru timpul acordat,
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate talmacel talmacel As mai avea o intrebare. Ca persoana fizica care e angajata la o firma ca sef contabl cu 2 ore si tine contabilitatea poate sa semneze toate actele inclusiv ... (vezi toată discuția)
Drept de semnatura bilant contabil akitadolf akitadolf Sant angajata la o firma mica in functia de contabil,nu am studii superioare dar eu fac toate inregistrarile contabile va rog sa imi spuneti daca pot semna ... (vezi toată discuția)
Pentru a viza bilanturi - curs ministru_ ministru_ Buna ziua! Am si eu o intrebare si anume: exista un alt curs in afara de CECCAR, pe care sa-l urmez pentru a putea viza bilanturi. va multumesc (vezi toată discuția)